Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utryckning till gräsbrand

Räddningstjänsten Sala-Heby larmades vid 14.30-tiden på söndagen om en befarad gräsbrand.

Annons

Platsen för gräsbranden var terrängen väster om Rörbosjön söder om Fläckebo.

- Det blåste kraftigt så branden var svårsläckt, säger Lars Madsen vid Storstockholms brandförsvars räddningscentral - som sedan några veckor tillbaka leder och samordnar insatserna i Sala och Heby kommuner.

Lars Madsen fortsatte:

- Det bekymrade oss en del eftersom branden spred sig åt olika håll. Vi kraftsamlade och fick dit mycket bra folk från olika håll.

Det blev alltså inte en upprepning av situationen under sommaren 2014 och den förödande skogsbranden som då uppstod, inte så långt från den nu aktuella branden?

- Nej precis. Branden är i skrivande stund (strax efter 16, red anm) släckt och vi håller på att lämna över till markägare för bevakning.

Räddningstjänsten kritiserades i efterhand för att man inte kraftsamlade ordentligt redan den 31 juli 2014 då skogsbranden i Västmanland utbröt i trakterna av Öjesjön några kilometer från nu aktuellt område. För att skapa tillräckligt stora resurser valde räddningstjänsten i Sala-Heby att ställa sig under Storstockholms brandförsvars paraplyorganisation vilket ger tillgång till väldiga resurser.

Nu kraftsamlade man - och använde sig av tidigare upparbetade avtal, bland annat med Mälardalens brand- och räddningsförbund där stationen i Surahammar kallades ut.

Polisen spärrade av vägarna i området under släckningsarbetet.

Ett område på minst 400 meter har brunnit, enligt polisens uppfattning.

Brandorsaken har nu kunnat utrönas. Det visade sig att en boende eldat ris i en tunna. Elden hade dock spridit sig till en vedhög och sedan vidare i det torra riset under stark blåst.

Polisen har därför upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Annons