Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatt månhus har fått fristad på en ö

Västeråskonstnären Mikael Genberg har gjort sig känd genom att vilja placera en röd stuga med vita knutar på månen. Som en symbol för det placerades ett litet hus ovanpå en månkulle vid infarten till Västerås. Men månhuset förstördes så många gånger att han tog bort det. Nu har stugan dykt upp igen – på en ö i Virsbo.

Annons
Fristad. Mikael Genbergs röda stugor utsattes för bränder och explosioner i Västerås. Nu har en röd stuga dykt upp på en ö i Virsbo.

Mikael Genberg satte upp månstugan i Västerås 2007 i samband med att astronauten Christer Fuglesang besökte staden. Stugan stod kvar till 2009 och hade då i omgångar utsatts för både bränder, sprängningar och explosioner.

Vid ett tillfälle frågade ett företag Mikael Genberg om han ville att de skulle bygga brandsäkra stugor. Genberg sa ja. Nyligen ringde de och berättade att stugorna var färdigbyggda.

Eftersom Mikael Genberg har köpt ett fritidshus i Virsbo och just nu medverkar i en konstutställning i konsthallen bestämde han sig för att be företaget köra ut de två stugorna dit.

Ett av husen har nu fått en tillfällig fristad på en liten ö strax nedanför konsthallen.

Vad händer med den andra stugan?

– Jag vet inte än. Alla är välkomna att skicka in förslag, säger han och skrattar.

Läs mer i onsdagens tidning.

Mellan 2007 och 2009 stod en liten stuga på toppen av månkullen vid infarten till Västerås. Men stugan (stugorna) utsattes för både bränder och explosioner.

Mer läsning

Annons