Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våga närma dig doften"

Hör du till alla dem som rynkar på näsan när du får höra att surströmmingspremiären snart är här.
Då kanske du ska lyssna på surströmmingsexpert Ruben Madsen.
– Det luktar inte, det doftar, säger han och hoppas samtidigt att du ska hjälpa till att föra en svensk tradition vidare.

Annons

På torsdag är det traditionsenligt dags för årets surströmmingspremiär. Den infaller alltid den tredje torsdagen i augusti. Dagen var fram till 1998 lagstadgad och har att göra med den tid det tog för jäsningsprocessen att bli klar från tidiga sommaren.

Trots att man med dagens teknik kan sätta igång en jäsprocess när man vill så finns det de som starkt vill värna om augustitorsdagen.

– Den är en stark svensk kulinarisk tradition och en del av vår svenska identitet. Premiärdagen är något man går och längtar efter, säger Ruben Madsen som är ordförande i Surströmmingsakademien vars syfte är att hålla traditionen vid liv.

Till dig som har intalat dig att aldrig någonsin prova surströmming och bestämt hävdar att det luktar hemskt har Ruben Madsen svar på tal.

– Lukt är en odör, som från till exempel sopor. Men det här är doft som uppkommit ur en matlagningsprocess, precis som med franska ostar. Det handlar om att våga närma sig för att sedan kunna uppleva njutningen.

Han framhäver även helheten och ritualerna runt omkring.

– Det handlar också om förberedelserna, vilka tillbehör man har, hur man dukar, vad man dricker och inte minst om hur man öppnar surströmmingsburken.

Alla dessa detaljer tipsar han om på hemsidan www.surstromming.se

Så varför inte prova på torsdag?

Surströmming

– Sill (strömming) som jäsa efter lätt saltning.

– Det är en äldre metod för att konservera fisk.

– Förr var surströmming vardagskost för bönder vid Bottenveken.

– Mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och tunnbröd är klassiska tillbehör.

Källa: NE

Mer läsning

Annons