Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbehövlig satsning på hälsan i Fagersta

Välmåendet i norra länsdelen är sviktande jämfört med övriga Västmanland. Det vill Fagersta nu göra något åt.

Annons

De flesta människor strävar efter hälsa och välmående. Och nu vill också Fagersta göra det på ett mer nyanserat sätt.

Kommunen ska börja samarbeta med landstinget i hälsofrågor och en nyutsedd kontaktperson ska arbeta i ett länsövergripande hälsonätverk.

– Det här är ett ypperligt tillfälle att sätta blåslampa på frågan, som är lite eftersatt, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S).

Han fortsätter:

– Små kommuner överlag kan ha lite svårt att få någon riktig struktur på folkhälsoarbetet, det här är ett sätt att väva in det i nätverket som finns i länet.

Det kan vara hög tid att börja satsa mer tydligt på folkhälsan i Fagersta. I jämförande statistik för åren 2010–2011 av mäns och kvinnors förväntade medellivslängd hamnar kommunen på plats 218 i landet. Skinnskatteberg återfinns på 211:e plats och Norberg är på plats 215.

– Det behövs någon som är ansvarig för folkhälsoarbetet i Fagersta. Utbildning och fritidsnämnden ska utse en kontaktperson i nätverket länsstrategin för folkhälsa, säger Marino Wallsten.

Behovet av en hälsosatsning i Fagersta understryks av Hans Dahlman, folkhälsostrateg på Västmanlands kommuner och landsting:

– Vi ser att det finns en ökad sjuklighet och upplevd sämre hälsa i den norra länsdelen. Det finns verkligen potential att förbättra hälsan, säger han.

Dahlman arbetar bland annat med att hjälpa kommuner som vill komma någon vart med hälsoarbetet.

– Viktigast av allt är att kommunen sätter någon form av vision eller mål för arbetet. Kanske kan man tillsammans med landstinget skriva en avsiktsförklaring: Hur ska kommunen och landstinget jobba tillsammans? Annars faller det lätt bort, säger han. 

Landstinget följer folkhälsan i ett övergripande perspektiv och kan också hjälpa kommunen med att se hur satsningar faller ut. Landstinget samarbetar med kommunerna och hjälper dem att nå de mål som satts upp.

Och vinningarna med en förbättrad hälsa är många, enligt Hans Dahlman:

– Friska människor bidrar med tillväxt, de kan vara mycket mer kreativa eftersom de inte behöver fokusera på sin sjukdom. Det kan bidra till att utveckla gemenskapen och näringslivet.

Det nya hälsoarbetet är ännu i sin linda. Men det kommer inte att hamna i skymundan, enligt kommunalrådet.

– Hälsofrämjande arbete över huvud taget tycker jag har stor vikt. Vi ska definitivt inte lägga det åt sidan, säger Marino Wallsten.

Folkbildning och en hälsostig

Här är några exempel på hur kommunen kan bidra i hälsoarbetet:

Röja upp promenadstigar för att skapa tryggare stråk. Skapa en Hälsans stig med enkla styrketräningsredskap.

Öka kunskapen. Gå ut både med generell information och riktad dito till vissa grupper. Folkbildning om psykisk ohälsa, som är det största problemet i dag. Det leder enligt studier bland annat till bättre förståelse för medmänniskor med psykisk ohälsa.

Mer läsning

Annons