Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Väldigt många som funderat på att sluta”

Polisen riskerar att tappa många medarbetare i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg.

Annons
Problemet kan sprida sig när många poliser överväger att lämna yrket eller byter jobb, menar Ralf Andersson, ordförande i polisförbundet Västmanland. ”Det riskerar att bli en ond cirkel, där fler och fler lämnar”, säger han.

Tre av fyra poliser letar antingen aktivt efter nytt jobb eller har funderat på att lämna yrket de senaste sex månaderna, enligt den medlemsundersökning som Polisförbundet presenterade i förra veckan.

Läs också: Ännu en gång har stationen vandaliserats

Så ser det ut även bland poliserna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, tror Ralf Andersson, som är ordförande i polisförbundet Västmanland.

– Det är nog inte så långt ifrån. Det är väldigt många som funderat på att sluta.

Missnöjet på lokal nivå handlar främst om lönerna och arbetsvillkoren.

– Vi har en totalt underdimensionerad personalstab utifrån vad vi behöver göra, säger Ralf Andersson och fortsätter:

– Det råder även ett stort missnöje med löneläget. Nivåerna är genuint fel utifrån det ansvar polisen har.

Läs även: Hon blir länets nya polischef

Grundproblemet är brist på resurser, något som förvärrats i och med omorganisationen som polisen gjort, menar Ralf Andersson.

– Tanken var att polisen skulle decentraliseras, men det har blivit till en centralisering där resurser inte har stannat kvar i lokalpolisområdena i norra länsdelen. Minsta resurs som försvinner påverkar jättemycket.

Precis som i landet i stort har flest under 40 år funderat på att lämnat yrket.

– Det är extra olyckligt. De har viss erfarenhet men ändå många år kvar i yrket, säger Ralf Andersson.

Flera skäl till missnöjet

Hälften av landets poliser har de senaste sex månaderna funderat på att lämna yrket och nästan var fjärde, 23 procent, söker aktivt efter nytt jobb. Detta enligt en ny medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet, baserad på 4 362 intervjuer bland förbundets medlemmar.

I polisregion Mitt, där Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ingår, letar 27 procent aktivt efter nytt jobb. Hälften har funderat på att lämna yrket de senaste sex månaderna.

På riksnivå har hela 82 procent angett dålig lön som främsta skäl till att överväga att lämna yrket. Därefter kommer otydligt ledarskap, 57 procent. Mest missnöjda med lönen är poliser under 40 år, småbarnsföräldrar och poliser som tjänar under 27 000 kronor i månaden.

Annons