Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntan på akuten har minskat

Väntetiderna på akuten har minskat. I snitt tar det 48 minuter innan en patient får träffa läkare. Den nya primärvårdsakuten ska kapa väntetiderna ännu mer.

Annons
Väntetiderna har kortats på akuten med åtta minuter.

Väntetiden i Västerås har sjunkit med åtta minuter på fem år. Västerås ligger bra till sett till jämförbara akutmottagningar.

– Ambitionen är förstås att ligga bra till, men det viktigaste är inte tiden. Det viktigaste är att kvaliteten på vården blir så bra som möjligt, säger akutklinikens verksamhetschef, Caroline Thunell.

Kan det vara så att man försöker pressa väntetiderna för mycket?

– Nej. Det är patientens bästa man jobbar för.

Upplever du att patienterna är nöjda med vården?

– I stort sett. Det svåra är att få vänta.

Under förra sommaren gjorde sjuksköterskebristen att man arbetade på ett annat sätt på akuten. I korta drag handlade det om att göra en första bedömning av patienter med lindrigare skador för att få bättre flöde. Den ”sorteringen” fick ned väntetiderna.

I början av april stänger jourmottagningen på Oxbacken och primärvårdsakuten i anslutning till att akuten öppnar. Den nya primärvårdsakuten kommer troligen att underlätta för både patienter och personal, enligt Caroline Thunell. Patienter som inte har allvarliga skador eller sjukdomar kommer att hänvisas till primärvårdsakuten.

– Förhoppningen är att trycket minskar på akuten i fortsättningen.

Varför har man inte inrättat primärvårdsakut tidigare om den väntas underlätta?

– Det har tagit tid då det utretts länge, säger Thunell.

Hon poängterar att primärvårdsakuten – som inte kommer att vara öppen dygnet runt – inte ersätter primärvården där bland andra familjeläkarna finns.

– Det är fortfarande dit man ska söka om det inte är akut.

Från sen eftermiddag till kväll är trycket som störst. Den totala vistelsetiden för en patient har ökat från 186 till 192 minuter på fem år. Snittiden för 2014 var dock 214 minuter.

– Det går upp och ned. Det viktiga är att vi gör rätt saker från början och jag tycker att vi är på rätt väg.

Eva-Lena Hiltunen sökte till akuten för huvudvärk sent en kväll i förra veckan. Hon fick vänta 3,5 timme på röntgen, men åkte hem mitt i natten utan att ha fått vård på medicinakuten.

– Det kom in mer akuta fall och det är inte så konstigt att jag fick vänta. Det går an när man är själv, det hade varit värre om det gällt barnen.

Hon var tillbaka dagen efter för röntgen. Troligen har hon drabbats av migrän – och hon kunde lämna akuten efter 2,5 timme.

Patrik Höglund sökte till akuten en förmiddag i förra veckan. Han hade skadat pekfingret vid golvläggning. Han fick träffa sjuksköterskan Lena Morén på en gång. Undersökningen slutade med att läkare sydde ett stygn i fingret innan han fick lämna akuten.

– Det flöt på bra. Det var väl en bra tid att komma på när det var lugnt, säger han.

Mer läsning

Annons