Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vantar som inte bara håller värmen

Fem tjejer på Brinellskolans naturprogram har kommit på en lösning där du både behåller värmen och samtidigt kan greja med telefonen: Sms-vantar.

Annons
Samarbete. Britt Larsson är en av damerna som stickar sms-vantarna. Här visar Julia Saviluoto hur vantarna fungerar.

FAGERSTA. Varje år ska Brinellskolans treor utföra ett projektarbete som har någon koppling till den linje de studerar. Ett alternativ till projektarbetet är att i stället starta ett företag inom ung företagsamhet, UF. Där gäller det att komma på en affärsidé, en produkt och framförallt en marknad för företaget. Clara Ruyter, Julia Saviluoto, Frida Engström, Josefin Widén och Kajsa Lundquist på naturprogrammet valde att starta ett UF-företag.

– Fyra av oss har gått natur med miljöinriktning. Så då tänkte vi binda ihop det och göra någonting miljövänligt, säger Julia Saviluoto, personalansvarig.

Att det just blev ett par vantar växte fram av att det är någonting som de flesta behöver i vintertider. Och telefoner har var och varannan i dagens samhälle.

– När det är kallt ute så vill man gärna inte ta av sig sina vantar för att kunna svara i telefonen eller till exempel kolla vad klockan är. Så då kom vi på att göra hål för att kunna sticka ut tummarna, säger Frida.

Sms-vantarna är framförallt tänkta att lösa problemet med de moderna touchmobiler som endast reagerar på kroppsvärme. Men de fungerar självklart lika bra till klassiska knapptelefoner.

– De flesta i skolan har moderna touchmobiler, så vi såg en marknad för det. Och vem använder inte vantar på vintern, säger Frida.

Läs mer i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons