Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var vaksam på vårdepression

Att solens ankomst efter den långa vintern kan orsaka deppighet är inte ovanligt. Skiftet mellan årstider kan vara en förklaring.

Annons
En jämn dygnsrytm är ett av botemedlen mot den kraftiga nedstämdhet vissa får när  vintern blir vår, berättar Tuula Wallsten på landstinget i Västmanland.

Inte alla kan njuta när knopparna brister. Vissa drabbas till och med av depression, berättar Tuula Wallsten, chefsläkare vid rättspsykiatrin på landstinget i Västmanland.

– Vissa får en sorts återkommande depression (SAD: Seasonal affective disorder). Den brukar komma under senhösten, men en del kan få den även så här års, säger hon.

Orsaken till att många blir trötta och hängiga just nu kan hänga ihop med vinterns övergång till vår, tror Tuula Wallsten.

– Jag tror det sker omställningar i kroppen, som i sin tur är kopplade till årstidsväxlingarna, säger hon.

Den som sover mer än vanligt men ändå känner en extrem trötthet, märker av ett ökat sötsug eller går upp i vikt kan ha drabbats av den årstidsbundna depressionen.

Skulle problemen vara utdragna kan det vara bra att gå till vårdcentralen, som kan erbjuda samtalsterapi, läkemedel eller både och.

– Om man har svårt att somna, eller inte känner någon glädje alls under ett par veckor är det viktigt att kontakta familjeläkaren på vårdcentralen i första hand, säger Tuula Wallsten.

Mer läsning

Annons