Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård på lika villkor ska säkras

I rapporten Vård på lika villkor får landstinget kritik för risken att vården är sämre i norra länsdelen.

Annons

Enligt rapporten är skillnaderna stora i så kallad sjukvårdsrelaterad åtgärdbar dödlighet mellan länets delar. Högst är dödligheten för de elva undersökta dödsorsakerna, för både män och kvinnor, i Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg. Det är framför allt dödligheten i just hjärtsjukdom sedan 2010 som drar upp dödstalen. Utvecklingen för Västmanland är därtill negativ jämfört med landet i övrigt som uppvisar en positiv utveckling sedan 2010.

Sjukvårdsstrategen Lena Burström vid Västmanlands läns landsting är kritisk till slutsatserna. De bevisar inte att vården är sämre i norra länet anser hon.

– Dels används inte fyraårsintervall. Det betyder att 2013 och 2014 inte är med då utvecklingen var bättre. Och dels är det använda måttet individer per 100 000 invånare statistiskt skakigt. Det fungerar på länsnivå men inte på kommunnivå, säger Lena Burström.

Hon är däremot positiv till att rapporten tar upp brister i målsättningar för vård på lika villkor. Hon arbetar nu med en handlingsplan som ska vara klar efter sommaren.

– Vi kommer kartlägga att det inte finns skillnader i vården beroende på var man bor. Men det handlar också om förebyggande arbete. Vi vet att det är större ohälsa i norra länet.

Annons