Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdförbundet: Även arbetsgivaren har farhågor

14 000 kronor extra i veckan och kvalificerad övertid vid extra pass. Det får sjukvårdspersonal som flyttar sin semester utanför sommarmånaderna.

Annons

– Det är mycketpengar i nationell jäm-förelse, vi ligger bland de högsta ersättningsmässigt i Sverige, säger Marco Mattsson-Vukas, förhandlingschef på landstinget.

Budgeten för sommaravtalet är 11 miljoner kronor. På Vårdförbundet Västmanland är man kritisk till arbetsgivarens lösning:

– Vi tror inte att man kommer att kunna upprätt-hålla en god vård med hög patientsäkerhet, säger ordförande Janí Stjernström.

Medlemmar har hört av sig till facket med oro över att inte räcka till eftersom de får ett mycket större ansvar än vad de har kapacitet att klara av. Många känner även skyldighet gentemot kollegor och patienter att jobba trots att de är i behov av vila.

– Att bedriva en säker vård kräver mycket av dig som person. Det glömmer man bort i hysterin att hitta personer till sommaren. Man rekryterar enbart händer och fötter och det är inte det bästa, säger Janí Stjernström.

680 arbetspass på akuten är inte täckta under sommaren och en lapp med en efterlysning från arbetsgivaren sattes upp på anslagstavlan på sjukhuset förra veckan.

– Även arbetsgivaren har en uppgivenhet. Så tydligt har vi inte sett det tidigare – att även de ser med farhågor på sommaren, säger Janí Stjernström.

Mer läsning

Annons