Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal kikade i fel journaler

Anställda inom landstinget Västmanland polisanmäls för dataintrång.

Annons

Sju anställda inom landstinget Västmanland har polisanmälts för dataintrång de tre senaste åren. Kontrollen har blivit bättre med de elektroniska journalerna.

Nyhetsbyrån Sirén har gjort en enkät som visar att polisanmälningarna ökar i regioner och landsting. Region Östergötland och Stockholm sticker ut sett till folkmängden med 19 polisanmälningar var under en femårsperiod.

I Västmanland polisanmäldes tre anställda för dataintrång förra året, enligt landstingets säkerhetsstrateg, Hans Löhman.

Är det ett stort problem?

– Det tycker jag inte sett till hur många anmälningar det har varit. Det finns en stor profession om hur man ska förhålla sig till det här, säger han.

En anställd får inte gå in i en patients journal om det inte finns en vårdrelation. Anställda får heller inte gå in i sin egen journal.

Landstinget har ett loggsystem där det syns vilken anställd som har gått in i en patientjournal. Systemet kontrolleras med jämna mellanrum, enligt Löhman.

Trots risken att bli upptäckt finns det alltså personal som bryter mot reglerna – och som polisanmäls.

– Det finns alltid de som missbrukar ett förtroende. Det har handlat om större intrång, inte bara på någon enstaka person i de här fallen, säger Hans Löhman.

Läs också: Barnmorska stal narkotiska läkemedel

Läs också: Landstinget prisas för maten

Läs också: Landstinget i bråk om retroaktiva löner

Mer läsning

Annons