Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen fångad på bild av det nya hjälpmedlet

Nu ska det bli lättare att upptäcka stora rovdjur i norra länsdelen. FP följde med länsstyrelsen på en skogstur utanför Fagersta för att vittja myndighetens nya hjälpmedel.

Annons
Daniel Mallwitz på länsstyrelsen i Västmanland vid en av kamerorna.

En lodjurshona med ungar har setts Vid Ötjärnen nordost om Fagersta. Det gav ett ypperligt tillfälle att testa länsstyrelsen i Västmanlands nya hjälpmedel: viltkameror.

Kamerorna har varit ute i två veckor och nu är Daniel Mallwitz, rovdjurs- och inventeringsansvarig på länsstyrelsen, på plats för att se om lodjuret fångats på bild.

– Om den bara fångat ett lodjur så hade det inte betytt någonting. Men en hona med ungar, då är det en dokumenterad föryngring. Det blir en siffra i slutrapporten, säger han.

Alla beslut kring de stora rovdjuren baseras på den inventering som länsstyrelserna gör mellan första oktober och sista mars. Så kamerorna kommer att få en viktig roll.

– Vi har precis fått tillståndet. Vi började strax innan årsskiftet, säger Daniel Mallwitz.

Brandområdet i närheten av Stora Vallsjön var först ut med viltkamerorna. Skogsbranden försvårar inventeringsarbetet men då kommer kamerorna väl till pass.

– Vi kan inte spåra i brandområdet, eftersom vi inte vet hur det ser ut i marken under. Det är för farligt. Då är kamerorna ett fantastiskt hjälpmedel, säger Daniel Mallwitz.

Han hoppas också att kamerorna ska hjälpa till i arbetet med de mycket tillbakadragna lodjuren.

– I regel är de väldigt svåra att upptäcka, vargar är på något sätt lättare. Dels är lodjuren ännu mer skygga, sedan är det färre personer som hör av sig om lodjuren till oss. Kanske är de lite i skymundan av vargen, säger Daniel Mallwitz.

Ett problem med viltkamerorna är att de inte får sättas upp på vägar där bilar kan köra, eftersom risken att en människa fångas på bild måste minimeras. Länsstyrelsen ska också be om markägarens tillstånd innan en viltkamera kan sättas upp.

– Vi meddelar allmänheten med skyltar i de områden där vi har satt upp en kamera, så att ingen springer på dem ovetandes.

– Om vi skulle upptäcka en bild på en människa så raderas den direkt. Det är bara vi som håller på med rovdjursinventering som tittar på bilderna, säger Daniel Mallwitz.

Djupt in i skogen norr om Fagersta, längs med en skotarväg, sitter en av de två kamerorna som ska vittjas. Där har något djur gått förbi; snötäcket gör det omöjligt för ögat att avslöja mer. Men det kan kameran.

Daniel Mallwitz sätter minneskortet i datorn och tittar igenom bilderna. Det är – ett rådjur.

– Det blev inget napp i dag tyvärr, men så är det, säger han och fortsätter:

– Kamerorna gör ingen nytta i bilen. Nu ska de upp i Sala kommun, där ett lodjur med ungar ska ha setts.

En viltkamera i brandområdet vid Stora Vallsjön fotograferade 27 december en varg. Kameran är värme- och rörelsekänslig. Den tar tio bilder när något kommer inom tio meter.

Mer läsning

Annons