Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för att öppna för liga

I morgon faller domen för hemtjänstligan som i höstas härjade runt länet. Bedragarna som utgav sig för att vara personal bjöd in sig hos äldre och kom över tusentals kronor. Nu uppmanar polis och hemtjänst att hålla dörrarna stängda.

Annons
Varnar. Hemtjänstpersonal har egna nycklar och giltiga id-kort med datum och bild, berättar Sofia Kaitajärvi Persson som jobbar på hemtjänsten i Fagersta.

Den 20 november i år drabbades sju äldre av bedragarna – på en och samma dag. En kvinna i 90-årsåldern i Norberg och en annan kvinna i 80-årsåldern i Fagersta var bland offren och brotten följde ett tydligt mönster.

De åtalade uppgav sig för att vara personal från hemtjänsten och kunde uppvisa både id-bricka och arbetskläder, och blev på så vis insläppta av vårdtagarna. I båda fallen passade en okänd person på att ta sig in och stjäla mellan 4 500-6 000 kronor i kontanter och smycken.

På Hemtjänsten Norra i Fagersta är personalen noga med att säga till vårdtagarna att inte släppa in personer de inte känner igen.

– De vet vilka tider vi kommer och oftast känner de igen oss. Men känner man inte igen dem, släpp inte in dem, menar Sofia Kaitajärvi Persson som arbetar på hemtjänsten.

Vidare förklarar hon att personalen har egna nycklar och giltiga id-kort med både datum och bild. Vid tillfällen då nya ansikten dyker upp bland de anställda så informeras alltid vårdtagarna ordentligt i förväg.

– Vi kommer aldrig oanmälda, understryker hon.

Sofia Kaitajärvi Persson tycker inte själv att hon märkt någon oro under sina hembesök den sista tiden, men efter vågen av bedrägerier och stölder förra året uppstod oro bland många.

– Det är fruktansvärt att de uppger sig vara hemtjänsten för att kunna stjäla. Det kan ju leda till osäkerhet bland de äldre, menar hon.

Brotten är oftast svåra att bevisa, enligt Eva Lindberg, närpolis i Fagersta.

– Det rör sig ofta dessvärre om vaga beskrivningar av de misstänka vilket försvårar arbetet, menar hon.

– Däremot är det till stor hjälp om registreringsnummer, alternativt bilmärken, kan antecknas. Om man uppmärksammar personer som verkar misstänkta så vill vi att man hör av sig till oss med alla vittnesuppgifter man har, säger Eva Lindberg.

För att skydda sig mot bedragare bör man bland annat undvika att förvara värdesaker i hemmet.

– Jag vill uppmana folk att inte ha mycket kontanter hemma, detsamma gäller smycken, och speciellt inte i hallen eller i byråer, menar Eva Lindberg och fortsätter:

– Släpp inte in om de ber om ett glas vatten. Tyvärr sker dessa brott alltför ofta, säger hon.

De åtalade från i fjol ska nu bland annat stå till svars för totalt elva fall av grov stöld och tre fall av försök till grov stöld runt om i landet. Domen väntas falla under morgondagen i Malmö tingsrätt.

Annons