Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för brist på hundförare

Den nya polisorganisationen riskerar att slå mot hundförarna.

Annons
”Hundarna är fenomenala i polisarbetet. De spårar tjuvar, narkotika och hittar försvunna personer”, säger Roger Björne. Här tränar han sin hund Bita.

De hittar narkotika, spårar brottslingar och försvunna personer. Varje dag, året om. Men den nya polisorganisationen riskerar att slå sönder en fungerande verksamhet.Det menar polisens hundförare.

– Det finns ju inga pengar. Konsekvensen blir att man skär ned på avdelningar som trafiken och på hundenheten. På narkotikaavdelningen går det till exempel inte att skära mer än vad man gjort, säger Ralf Andersson, hundförare och ordförande i polisförbundet Västmanland.

Tidningen träffar polisens hundförare på Brunnby, den plats där hundarna tränas på. Aldrig någonsin har vi känt oss så utskällda på ett jobb – från varje polisbil kommer varnande skall om att främlingar är på ingång.

I Västmanland finns i dag 19 hundförare, två av hundarna är renodlade specialsökhundar på narkotika.

– 19 kan tyckas låta många men verkligheten är en annan. Vi kommer inte att bli färre men inte heller fler oavsett om vakanser uppstår. En eventuell resursförstärkning kommer att gå till Gävleborg som har få hundförare.

I den nya organisationen är tanken att polismyndigheten i Region Mitt – Västmanland, Uppsala och Gävleborg – ska stötta varandra vid behov. För ett par veckor sedan fick en hundförarei uppdrag att åka till Ljusdal – en enkelresa på drygt 31 mil och körtid på fyra timmar.

– Det är rena vansinnet. Nu blev det här jobbet avblåst när han kommit halvvägs, men ändå. Konsekvensen? Det kan bli tomt på hundförare i Västerås.

Verksamheten toppstyrs utan hänsyn till de anställdas önskemål, kunskap och kompetens, är den stora andemeningen bland landets poliser.

– Vi har inte den organisation som verksamheten kräver. Att man sen går ut och lovar att vi ska lösa fler brott – det är då det blir galet. Vi har inte blivit fler, vi är underbemannande. Det kan resultera i farliga polis-ingripanden.

Risken finns att hundförarna tvingas sålla bland jobben.

– Hur ska vi prioritera om vi får två jobb samtidigt? Till exempel två biltjuvar som har sprungit till skogs i två olika delar av regionen.

För några veckor sedan blev han väckt av Örebropolisen. De ville ha hjälp att spåra cigarettjuvar.

– Efter en halv kilometer hade min hund lyckats hitta cigaretter för 12 000 kronor, efter ytterligare en halv kilometer grep vi tjuvarna. Hunden är ju oslagbar när det gäller eftersök och att hitta och säkra bevis.

Rent krasst går polismyndigheten att likna vid ett konkursbo, menar Ralf Andersson.

– Och rikspolischefen, Dan Eliasson, är konkursförvaltaren. Han tog jobbet trots att det saknades två miljarder. Man får den polis man betalar för, så är det.

Annons