Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för gräsbränder i länet

Under veckan har SMHI gått ut med en klass 1-varning för gräsbränder i delar av Västmanland och kringliggande län. Räddningstjänsten tipsar om vad man bör tänka på när man eldar.

Annons

Under våren är det vanligt att man eldar, men det är också lätt hänt att branden sprider sig i gräset. Nu varnar SMHI för gräsbränder i Västmanland och gränsande län.

Enligt deras prognos är risken för gräsbrand i länet liten eller måttlig under tisdagen. Det innebär att fjolårsgräs kan börja brinna om vädret gör så att gräset torkar upp. Under onsdagen är risken för gräsbrand stor. Prognosen innebär att brand lätt kan uppstå och sprida sig snabbt.

Läs också: Utryckning till gräsbrand

– Det är viktigt att tänka på vad man gör när man eldar. Det är fler som dör i gräsbränder än skogsbränder, säger Gunnar Henriksson, inre befäl hos räddningstjänsten i Västerås.

Ett vanligt fenomen är att många eldar i början av vårkanten och lämnar branden utan att ha kontroll över den.

– Man tänker att det är lugnt och lämnar brasan obevakad. Man måste hela tiden bevaka branden och undvika att elda om det blåser för mycket, säger Henriksson.

Man är själv ansvarig för branden om den sprider sig.

– Det kan gå fort och det sprider sig mycket snabbare än vad man tror. Ha hela tiden vattenslangen framme och elda inte på för stora ytor. Och kanske viktigast av allt, ha en telefon nära till hands för att larma räddningstjänsten direkt.

Läs också: 

Brandbil voltade under utryckning

Annons