Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för halkan

Meteorologen: ”Det kan vara väldigt besvärligt”

Annons
Det är rejält halt på många ställen i Fagersta. Inte minst kan det bli problem på trottoarer, påpekar meteorologen Nitzan Cohen.

Norra länet. Runt om i norra länsdelen är det väldigt halt på många vägar och gator. Trafikverkets halkprognos visar att det är både frosthalka och ishalka under fredagen.

- Det besvärligaste vädret är egentligen när det är runt nollan och det har det ju varit nästan hela vintern, säger Nitzan Cohen, meteorolog på Foreca.

Ett problem är att blöt nederbörd faller på kalla vägbanor. Nitzan Cohen konstaterar också att det kan bli rejält halt när snö smälter på dagarna och sedan fryser på igen.

- Du har snö på sidan av vägarna som smälter och sedan rinner det ut på vägarna. Sen när det blir klart väder kyls markytan och vattnet som ligger kvar fryser till is. Speciellt på mindre vägar är det besvärligt, säger han.

Med tanke på halkan, hur ska folk tänka i trafiken?

- Tänk på att ta det lite lugnt och planera din körning i tid och inte jäkta. Håll hastigheten, och sänk farten om det är halt. Är man osäker kan man stanna bilen, på ett lämpligt ställe, och känna på väglaget, säger Nitzan Cohen.

Annons