Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för vinterkräksjuka

Nu varnar landstinget i Västmanland för vinterkräksjukan.– Var vaksam och försiktig, säger hygiensjuksköterskan Christer Häggström.

Annons

Landstinget varnar i dag i ett pressmeddelande för att vinterkräksjukan är här.

Än har det inte rapporterats några fall på Västerås sjukhus. 

Men landstinget varnar i förväg. Det är nämligen vid den här tiden på året som vinterkräksjukan brukar bryta ut.

– Vi vill att folk håller ögon och öron öppna, säger Christer Häggström, hygiensjuksköterska vid Västerås sjukhus.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och är extremt smittsam. Det räcker med mellan 10 och 100 virus för att bli sjuk. En enda droppe kan innehålla miljontals med virus.

Det är svårt att skydda sig men det finns ett antal regler man bör följa, menar Christer Häggström.

– Tvätta och sprita händerna.

Tips kring vinterkräksjuka

Ha god handhygien. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, innan måltid samt om du rört i något som kan vara smittat. Ha flytande tvål på platser där många är samlade och använd då pappershanddukar då tyghanddukar kan vara fulla med smittämnen som sprids till många. Stanna alltid hemma från jobbet eller skolan om du har diarré eller kräks. När någon kräks kommer det ut miljoner virus, som i princip är omöjligt att tvätta bort. Inkubationstiden är ett till två dygn, smittan kan fortsätta spridas men risken att smitta anses vara störst de två första dygnen efter det att symptomen försvunnit. Barn rekommenderas att gå till barnomsorg tidigast när de ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré på två dygn. Friska barn kan vara smittbärare och rekommenderas hållas hemma samma period. Vistas inte på offentliga matställen när du har symptom på magsjuka.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Mer läsning

Annons