Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för brott vid e-julhandel

Årets julhandel på nätet väntas slå rekord. Därmed ökar också risken för att utsättas för it-relaterade brott som exempelvis bedrägeri.

Annons

Enligt e-barometern kommer fler än var tredje svensk att e-handla julklappar för i snitt lite mer än 2 100 kronor i år, enligt uppgifter på polisens hemsida.

Drygt hälften av e-handelsföretagen tror på en ökad försäljning inför julen jämfört med förra året.

- För att inte utsättas för något brott i samband med att man handlar på internet är det viktigt att man använder sig av de betaltjänster som de flesta sajter erbjuder, säger Anders Ahlqvist som är handläggare på Rikspolisstyrelsen.

Han hävdar också att man aldrig ska betala genom överföring eller i förskott direkt till en okänd privatperson utan att först se till att man har fått varan innan överföringen sker.

- Om du betalar via ditt kontokort så använd ett kort som inte är kopplat till ditt lönekonto. Det kan också vara bra att använda ett kort där du får faktura från kortföretaget i efterhand, då kan du alltid bestrida fakturan om något blivit fel, säger Anders Ahlqvist.

Han varnar också för att förvillas av väldigt bra erbjudanden.

- Låter erbjudandet för bra för att vara sant är det oftast inte sant, säger Anders Ahlqvist.

Om nu oturen är framme och man blir utsatt för it-relaterade brott är det viktigt att anmäla brottet så fort som möjligt eftersom loggar och annan information kan vara svår för polisen att få tag i om det gått för lång tid.

Annons