Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanfors IF:s reaktioner gav nya regler

Damfotbollsklubben Västanfors IF fick mindre sponsorpott än andra klubbar. Nu har kommunen ändrat sin sponsringspolicy.

Annons

 I höstas beslutade kommunstyrelsen att damfotbolskluben Västanfors IF ska få 5 000 kronor i sponsorpengar per säsong under tre säsonger. Detta kan jämföras med Fagersta Södra och Västanfors IF bandy, som får tre gånger så mycket varje säsong. 

Representanter för Västanfors IF reagerade mot särbehandlingen och nu har beslutet rivits upp. Även Västanfors IF ska få 15 000 kronor per säsong, efter ett nytt beslut i kommunstyrelsen.

Dessutom har Fagersta kommun nu antagit en sponsringspolicy.

– På alla sätt och vis känns det som att vi får mer kontroll och styrsel och kanske också med det bättre säkerhet och bättre jämställdhet, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S) om den nya policyn.

Tidigare har utbildnings- och fritidsnämnden tagit hand om bidrag och sponsring utöver när det gäller så kallade övergripande föreningar, där har kommunstyrelsen skött hanteringen.

I den nya ordningen, som börjar gälla 2016, ansvarar kommunkansliet för sponsring och nämnden beslutar om bidrag.

– Tanken med att anta en policy för sponsring är att renodla och kanske strömlinjeforma bidragsförfarandet, säger Marino Wallsten.

Fagerstas nya sponsringspolicy

Den som sponsras ska göra något som är nyttigt för samhället och det ska vara positivt för kommunen att kopplas samman med aktören.

Sponsringen riktas till föreningar eller evenemang.

Hur stort sponsringsbeloppet är bestäms av en rad faktorer, bland annat hur stor målgrupp som nås, syftet med evenemanget och vilket uppmärksamhetsvärde som finns.

Mer läsning

Annons