Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanfors kan förlora biblioteket

Om Lennart Hellsing- biblioteket i Västanfors ska få finnas kvar eller inte har länge varit en aktuell fråga.

Annons
Siv Thomas, Kristina Forsgren och Birgitta Hellberg jobbar för att biblioteket ska få finnas kvar.

I kommunens budgetförslag för 2014 föreslås att biblioteket ska flyttas till lokaler vid Fagersta bibliotek.

– Utifrån de ekonomiska svårigheter som finns så ser vi det svårt att ha kvar biblioteket i lokalerna i Västanfors. Därför är förslaget att bibliotekets innehåll flyttas till Fagersta, säger Hans Granlund (V), ordförande i utbildnings- och fritidsnämnden.

FP skrev den 13 februari i år att beslutet om en nedläggning senarelagts. Då sa Hans Granlund att en förbättring i bland annat besökssiffror var nödvändigt för att biblioteket ska få finnas kvar.

– Det har inte blivit så mycket bättre tyvärr, säger han.

Hans Granlund menar att det hela är en ekonomisk fråga.

– I slutändan blir det en penningfråga. Det handlar om hur vi kan använda resurserna på bästa sätt, säger han och fortsätter.

– Så klart är det inte kul att lägga ned, det är alltid roligare att öppna något nytt, men ännu är inte sista ordet sagt.

– Detta hinner debatteras mer, säger han och syftar på att förslaget kommer att tas upp i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan en nedläggning av biblioteket är ett faktum.

– Ingenting är helt beslutat ännu, förklarar han.

I budgetförslaget inför 2014 föreslås att Ängelsbergs bibliotek, ett annat mindre bibliotek i kommunen, ska få finnas kvar.

– Ja, tanken är att det ska vara kvar. Det är ett bibliotek som befolkningen själva sköter och de gör ett jättebra jobb. Det är ingen kostnad för Fagersta kommun, säger Hans Granlund.

Kristina Forsgren, Siv Thomas och Birgitta Hellberg i Västanfors har jobbat aktivt för att Lennart Hellsing- biblioteket ska få finnas kvar.

– Det finns redan ett bibliotek i Fagersta och vi som bor här vill ha det här kvar. Vi vill att det ska finnas kvar åtminstone så länge Lennart Hellsing är i livet, berättar Siv Thomas.

De tre har under året tillsammans försökt att locka fler människor till biblioteket. De har anordnat så kallade Mysiga måndagar med olika teman, allt från kvällar med sång och musik till läsning ur Lennart Hellsings bok Den lyckliga osten.

De berättar att måndagarna har lockat mycket folk.

– Ja, om man hittar på aktiviteter så kommer folk, säger Kristina Forsgren.

De tänker alla tre fortsätta att kämpa för att biblioteket ska få finnas kvar i Västanfors.

– Idéerna är många, förklarar Birgitta Hellberg.

Siv Thomas och Kristina Forsgren instämmer.

– Ja, men fler måste engagera sig, vi behöver mer frivilliga krafter, säger Siv Thomas

– När vi träffas så här får vi lite hopp igen, förklarar Kristina Forsgren.

Mer läsning

Annons