Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västanfors populära majbrasa går i graven

FAGERSTA. I år dör en gammal tradition. Under flera decennier har majbrasan vid Västanfors simbad alltid stått i lågor den sista april, samtidigt som det pågått full aktivitet runt omkring. Nu är det slut med det.

Annons
Ingen eld. I år blir det ingen majbrasa vid simbadet i Västanfors. Anledningen är att Västanfors intresseförening lägger ner. På kommunkontoret är man bekymrade över att allmänheten redan slängt brännbart material vid simbadet i tron att en brasa ska bli av.

I år blir det ingen majbrasa vid simbadet. Anledningen är dålig uppslutning i styrelsen hos Västanfors intresseförening.

– Vi är bara fyra stycken kvar då flera har hoppat av, och vi orkar inte hålla i det längre. Flera driver eget företag och det kräver mycket tid, säger Björn Schirlbauer, styrelsemedlem.

– Det är tråkigt men det hade kunnat räddats om intresset varit större och folk velat hjälpa till, men nu får det lov att bli såhär, tillägger han.

Det är inte bara majbrasetraditionen som inte blir av i år. Västanfors intresseförening upphör nämligen och därmed uteblir alla årliga evenemang som varit föreningens ansvarsområden. Det vill säga: höstfest, julskyltning, karneval och första advent för barnen. Alla är arrangemang som inte blir av om ingen annan tar över.

Västanfors intresseförening har på sin Facebook-sida vädjat till folk att höra av sig om de är intresserade av att rädda föreningen, men gensvaret blev inte vad de hoppades på.

– Vi har haft en intresselista men bara en person har skrivit under. Men nu efter att vi beslutat att det inte bli någon brasa så börjar folk att höra av sig. Folk klagar på att det inte händer något i stan men det är ingen som är villig att hjälpa till. Jag hoppas att det blir ramaskri över det här, säger Björn Schirlbauer.

Varje år har allmänheten kunnat dumpa brännbart skräp vid simbadet för att elda upp det i majbrasan. Eftersom det inte blir någon eld i år innebär den redan stora skräphögen vid simbadet ett problem för kommunen. De fick beskedet om den uteblivna majbrasan i tisdags när skräphögen redan var stor, och nu använder de deras hemsida till att uppmana folk att slänga skräpet vid Sänkmossen i stället.

– Folk har fått uppfattningen att det är kommunen som arrangerar majbrasan, men det är det alltså inte. När vi fick beskedet började vi fundera på om vi skulle hänvisa till någon annan majbrasa, men vi rekommenderar i stället folk att åka till soptippen med sitt skräp. Vi har beslutat att kommunen inte kommer att hålla i någon brasa, säger Anna Hötzel, pressansvarig på Fagersta kommun.

Annons