Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås flygplats söker en vd – igen

Blir tillförordnade vd:n Anders Gärdström bara en parentes i Västerås flygplats historia, eller? I slutet av maj kommer svaret i och med att det kommunala flygplatsbolaget nu har inlett en ny rekrytering av vd-tjänsten.

Annons

I höstas förklarade förre vd:n, Mikael Nilsson, att han ville träda tillbaka från sin tjänst. Han är fortfarande kvar men tituleras numera flygplatschef.

Ganska snart därefter återfanns Anders Gärdström, sedan tidigare bland annat ordförande i Flygmuseet i Västerås, på vd-stolen.

– Det var bråttom att ersätta Mikael Nilsson, därav den snabba tillsättningen, försvarar Lena Söderberg (S), ordförande i Västerås flygplats AB, det internt kritiserade förfarandet och förklarar att en styrelsekollega till henne tipsade om Anders Gärdström.

Hon säger att hon inte minns vem som kom med tipset.

”Snabbrekryteringen” följde inte den sedvanliga rekryteringsprocessen och väckte därför ont blod på sina håll, inte minst i Stadshuset.

Anders Gärdströms förordnande går ut den 30 juni i år. Till dess hoppas Lena Söderberg att ha en ny vd på plats.

– Vi genomför nu en rekryteringsprocess efter konstens alla regler. Vi har tillsatt en styrgrupp, en medarbetargrupp och en facklig grupp som gemensamt ska komma fram till vem vi vill ha på posten, förklarar Lena Söderberg.

– Jag hoppas verkligen att Anders Gärdström söker tjänsten. Styrelsen är väldigt nöjd med vad han uträttat hittills.

Som tidningen tidigare berättat har Gärdström anklagats för att vara inblandad i påstådda bokföringsbedrägerier inom ett bolag där han tidigare var styrelseordförande.

Tvisten mellan StruktonRail och Balfour Beatty Rails danska verksamhet, där Gärdström var ordförande, har nu avgjorts i en skiljenämnd. Ingen av parternas företrädare vill kommentera vad resultatet blev och om den stämning som lämnats till en dansk domstol också är tillbakadragen.

Den enda kommentar Anders Gärdström lämnar till tidningen är kortfattad:

– Jag sover gott om nätterna.

Hur Gärdström tänker göra vad gäller vd-tjänsten vill han i nuläget inte ge besked om:

– Jag måste först avvakta och se vilken profil styrelsen vill ha, kommenterar han.

En av de första åtgärder Anders Gärdström vidtog i det blödande flygplats-bolaget var att omförhandla villkoren för förra Proaros-chefen Eva Wetterstrand. Hon fick sluta som direktör för Proaros med omedelbar verkan efter ett beslut i Proaros styrelse den 22 april 2014. Hon fick andra arbetsuppgifter fram till den 31 januari 2015 och därefter en ”fallskärm” på 15 månadslöner à 96 000 kronor, eller 1 440 000 kronor.

Eva Wetterstrand anställdes på prov hos flygplatsbolaget den 2 februari 2015 med en lön på 60 000 kronor i månaden. Från och med 1 juni 2015 fick hon ett nytt tillsvidareavtal som gav henne 96 000 kronor i månaden för att syssla med affärsutveckling.

Ordförande Lena Söderberg säger att det senare avtalet, som tecknades mellan Mikael Nilsson och Eva Wetterstrand, var på tok för generöst. Därför fick Anders Gärdström uppdraget att omförhandla detta.

Omförhandlingen resul-terade i ett tredje anställningsavtal för Eva Wetter-strand, nu med en månadslön på 80 000 kronor. Hon tjänar därmed mer än sina chefer, Anders Gärdström och Mikael Nilsson.

Annons