Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås stift har ny biskop

På söndagen vigdes Mikael Mogren till biskop i Uppsala domkyrka. Den första förändringen som han ska genomföra är att ha med barn och hemlösa på sitt mottagande i Västerås.

Annons

Ungefär 2 000 åskådare samlades i Uppsala domkyrka på söndagen. Bland dem fanns ett tjugotal biskopar. På hedersplatserna satt kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Ärkebiskop Antje Jackelén höll en predikan om medmänsklighet och det ansvar européerna har i att hjälpa till i flyktingkatastrofen. Sedan iklädde hon biskoparna kåpa, mitra och kräkla. Mikael Mogren vigdes till biskop i Västerås stift och Johan Dalman till biskop i Strängnäs stift.

Efteråt köade besökare för att få gratulera Mikael Mogren, i dubbel bemärkelse, eftersom han fyllde år samma dag.

– Vad roligt att så många kunde komma på min födelsedag, skämtade han.

Ceremonin tyckte han var vacker men "skakig".

– Det känns väldigt omtumlande.

En sak som har överraskat honom är hur offentlig han har blivit efter att han framröstades till biskop i maj. Det berättar han om för VLT när vi träffas några dagar innan biskopsvigningen.

– Jag trodde inte att det var sant, men när det stod klart att jag hade blivit vald fick jag tusen brev bara på ett par dagar. Det säger en del om kyrkans plats i samhället. Att tusen människor, de flesta för mig okända, skriver till sin biskop.

En stor del av breven och mejlen innehöll gratulationer. Men han fick även många frågor och reflektioner kring kristendomen. Vissa av dem var svåra att svara på.

- ”Varför finns det lidande i världen? Varför måste mitt barn dö?” Det är hemskt svåra frågor som det inte finns något bra svar på. Men jag tror att det är hälsosamt att ställa sig frågan och att jag lyssnar, säger Moberg.

Han har svarat på alla de tusen brev som han fick och vill att människor fortsätter att skicka in sina frågor till honom.

– Jag bjuder in den som vill i stiftet att skicka frågor till mig om livet och om kristen tro. Det ska bli en bok som jag hoppas blir klar till nästa år, som ska vara som ett samtal mellan mig och människorna i Västmanland och Dalarna.

En stor del av hans arbete som biskop kommer bestå av korrenspondens, men också styrelsearbete. I sin roll vill han särskilt värna om barn och unga. Han tycker även att det är viktigt att bevara det kulturarv som den Svenska kyrkan innebär .

Till sist får han frågan som de flesta undrar över. Kommer han att medföra några förändringar? Svaret är ja. Redan den första dagen.

– Den 12:e september när jag tas emot i domkyrkan i Västerås kommer barn och hemlösa att sitta på hedersplatserna. Det har aldrig hänt förut.

Lördagen 12 september klockan 14.00 välkomnas Mikael Mogren som biskop i Västerås domkyrka. Efter gudstjänsten blir det fika och mingel på domkyrkoplan. En överraskning utlovas åt alla barn, enligt information från stiftet.

Fotnot: TV-intervjun med nye Västeråsbiskopen ovan är gjord av Pelle Söderbäck, Västerås stifts pressekreterare, foto och redigering Jan-Allan Stefansson vid kyrkokansliet i Uppsala.