Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenbombarna har lyft

(Uppdaterad 20.05) Vattenbombningen har inletts mellan Karbenningsby och den lilla västmanländska byn Sandviken i östra delen av brandområdet.

Annons
Bilden är tagen mot Ängelsberg från en utsiktsplats söder om Fagersta.

Planen lyfte i grupper om två - först de italienska sedan de franska vattenbombplanen. Första planen lyfte vid 17-tiden och hämtade vatten i Mälaren. Vilka sjöar som sedan används för vattenhämtning avgörs från gång till gång beroende på hur vindriktning och rök ligger. Avspärrade sjöar är Snyten, Åmänningen, Virsbosjön, Fläcksjön och Hörendesjön.

- Det avgörs från gång till gång, var planen hämtar vatten, säger Mikael Nilsson, vd och flygplatschef vid Västerås flygplats.

Vattenbombplanen avgör också från fall till fall - med hjälp av spaningsflygplan och observationer från luften - var de släpper vattenlasten. Därför är ett mycket stort område vid branden avspärrat och livsfarligt att beträda för obehöriga.

Samtliga sjöar kring brandplatsen är avspärrade. Ett område i Mälaren vid Aggarön är också avspärrat.

Efter att ha rekognoscerat området beslutade man att sätta in vattenbombningen i östra delen av brandområdet mellan Sandviken och Karbenningsby. De första vattenlasterna har släppts kring 18.15.

Flygplanen har strax före klockan 19 använt Snyten för vattenhämtning enligt Fagersta-Postens reporter Jörgen Hjerpe som från tornet på Landsberget söder om Fagersta ser mot Ängelsbergshållet från mycket långt håll.

Preliminärt kan vattenbombningen från flygplan pågå till ungefär klockan 21, med tanke på att precisionsbombning med vatten kräver god sikt och tankning från vattenytan - som kräver utomordentlig precision - likaså.

Mer läsning

Annons