Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ventilfabriken lever igen

Järnbruket har återuppstått i ny form. Arbetet med att återanvända ventilfabriken har tagit hela fem år. Nu har den invigts och används för sommarkurser och seminarier.

Annons

Fagersta. Den gamla ventilfabriken i Ängelsberg köptes av Nordstjernan AB 2011 och sedan dess har arbetet för att bygga om huset till en avlastningsbyggnad för seminarier pågått. Först nu fem år senare står huset nästan helt klart och används för sommarkurser.

– Anledningen till att det har tagit sådan tid var flera undersökningar av byggnaden och miljön runtomkring, då det har varit en industri innan. Sen var det många tekniska frågor att lösa, t.ex. om vatten samt frågor som krävde länsstyrelsetillstånd vilket tar tid att ordna. Och det var nästan lite euforiskt när det här äntligen var klart att användas, säger Kerstin Barup, arkitekt åt Nordstjernan AB.

Den här månaden har människor från hela världen samlats i den gamla ventilfabriken för att delta i en kurs i klassisk arkitektur. Peter Elmlund är ansvarig för stiftelsens program om stadsbyggnad och arrangerar sommarskolan. Han berättar att intresset har varit över all förväntan.

– Intresset har varit väldigt stort. Vi öppnade upp anmälningarna i februari och vi var lite oroliga att platserna inte skulle fyllas, men det blev fullt direkt, säger Peter Elmlund.

Men seminarier i Ängelsberg är inget nytt. Förr användes den gamla herrgården på samma område. Det huset var för litet och gick inte att bygga om utan att förstöra kulturarvet.

Att ventilfabriken används igen kommer att betyda mycket för världsarvet Engelsbergs bruk och de närliggande kommunerna. Kerstin Barup, berättar att de jobbar aktivt för att bidra till att världsarvet och kommunen blir befolkat och besökt.

– Bevarande och utveckling tycker jag går bra ihop, som jobbar med förvaltningen av världsarvet. Det är framåtblickande, jag tror att det här projektet är optimalt för den här byggnaden. Annars är jag rädd att det skulle bli väldigt musealt, säger Kerstin Barup

Hur stor kostnaden för ombyggnationen av ventilfabriken har varit är ingenting som Nordstjernan AB vill lämna uppgifter om.

- Vi lämnar aldrig ut kostnadsuppgifter, säger Maria Huss, fastighetsansvarig på företaget.

Däremot berättar Kerstin Barup att Nordstjernan AB har jobbat kostnadseffektivt, men med rejält materiel för att det ska hålla i en lång framtid.

Än är arbetet med att bygga om ventilfabriken inte helt klart. Peter Elmlund och Kerstin Barup berättar att det fortfarande är inredning som ska på plats. Samtidigt pågår arbetet för att bygga uteplatser där besökare kan ta det lugnt och samtala efter arbetstid.

Annons