Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinärer: "Grundlös skräckpropaganda"

Tre veterinärer sågar de varningar om häst­attacker som Sveriges veterinär­förbund gått ut med. ”Grundlös ­skräckpropaganda”, ­skriver de i en debattartikel på DN.se.

Annons

NORRA LÄNET. I förra veckan publicerades en artikel på DN debatt där tre veterinärer går till hårt angrepp mot hur Sveriges veterinärförbund agerat i frågan om påstådda hästskärningar.

Förbundet som gått ut i flera medier och varnat hästägare för att fler skärningar kan inträffa, är grundlös skräckpropaganda menar de tre veterinärerna.

”Tills motsatsen är bevisad anser vi att det i dag inte finns en enda knivskärande sexualgalning i Sverige som utför dessa dåd och att skadorna i samtliga fall har andra förklaringar”, skriver de.

Torbjörn Mood, veterinär och baserad i Fagersta, håller inte riktigt med.

– Det fick ju fast en sådan här kille i Horndal förr ett par år sedan. Mer än så vill jag uttala mig om, säger han.

En misstänkt hästskärare slog till mot en av Sofia Erikssons hästar i början av juli.

Hon känner till debattartikeln, och den bekymrar henne.

– Det där låter ju lite otroligt. Det finns faktiskt de som drabbats av en galning och att de här veterinärerna skriver sådana här saker känns inte alls bra, säger hon över telefon till Fagersta-Posten.

Vardagen för Sofia Eriksson har ställts på ända efter den misstänkta attacken mot en av hennes hästar.

– Jag sover inte många minuter om nättare då det känns som att jag måste sova med ena ögat öppet för att vaka över djuren, berättar hon.

DANIEL GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons