Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är både chockade och förtvivlade”

I Karmansbo är de boende upprörda och besvikna. Anledningen är planerna på att göra om en del av herrgården till ett vårdhem för missbrukare.

Annons

Karmansbo herrgård upphörde med sin verksamhet vid årsskiftet. Fastigheten är till försäljning och nyligen informerades grannarna om vad som är på väg att etablera sig där.

Tre privata aktörer

samt bolaget Skandinavisk Sjukvårdskompetens AB vill komplettera nuvarande pensionats- konferensverksamheten och starta ett vårdhem för personer som är beroende av alkohol eller narkotika.

Det är ett besked som kom som ett slag i ansiktet, uppger de boende i Karmansbo. Annika Salomon, som bor ett stenkast från herrgården, skrev tillsammans med sambon Kjell Östlund ett brev till miljö- och byggnadsnämnden i Skinnskatteberg, där hon beskriver hur bestörta de blev.

– Vi är både chockade och förtvivlade. Det kändes som att drabbas av ett oväntat dödsbud, samma känslor av sorg och förtvivlan, säger de.

Tidningen träffar grannarna på gatan närmast herrgården och samtliga boende är överens om att det skulle vara ett dråpslag för det lilla samhället norr om Kolsva om vårdverksamheten skulle öppna.

– Suget efter sprit och narkotika är inte att leka med. Karmansbo kommer att bli välkänt i missbrukarkretsar, säger Annika Salomon och Kjell Östlund.

Karmansboborna är också upprörda över att det i den första skrivelsen från kommunen stod att patienterna kommer att hålla ”sig strikt inom gårdens/verksamhetens område”.

– Men i det andra brevet står det att köparna inte kan garantera hundraprocentigt att det inte kommer påverkar oss. Vad betyder det? Ska vi gå omkring och vara rädda hela dagarna? undrar de.

Brita Holgersson har bott i 31 år i Karmansbo och är mycket upprörd.

– Det här är hemskt, fruktansvärt. Jag kommer inte att våga gå ut med hunden längre och det kommer att bli stölder och inbrott överallt här omkring. Kriminella element drar också till sig andra och det går ju inte att prata med påtända människor, säger Brita, som tycker att kommunen i stället bör ta över herrgården och göra om den till förskola och äldreboende.

Annette Abrahamsson är inflyttad från Stockholm:

– Vi hade aldrig flyttat hit om vi hade vetat att det här var på gång, säger hon.

Men vart ska de behövande ta vägen då? Är inte det här det perfekta läget för den här typen av behandling?

– Det är en berättigad fråga, men jag anser inte att den ska ligga så nära villor, säger Annette Abrahamsson.

– Det är ju mycket mer vanligt att den här typen av boenden ligger mer avsides, säger Caroline Jervinge.

Annons