Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi bakar säkert 150 procent fler pizzor än andra dagar på året”

Den 1 januari är dagen då svensken äter mer pizza än någon annan dag på året. ”Många gäster vill ha kebabpizza och mycket bea”, säger Pizzeria Picassos ägare Medet Demircioglu.

Annons
Full snurr. Medet Demircioglu, på Pizzeria Picasso, bakar drygt 200 pizzor under nyårsdagen. Det är 150 procent fler pizzor än årets övriga dagar. ”Folk orkar nog inte ställa sig och laga mat efter nyår”, säger han.

De är vana att jobba veckans alla dagar och snittar drygt 12 timmar per dygn. Men ingen annan dag är i närheten så stressig som nyårsdagen för landets pizzabagare.

– De flesta kommer in lite senare än vanligt. Som stressigast är det kring två tre. Jag antar att många sover längre, skrattar Medet Demircioglu, ägare av Pizzeria Picasso i Västanfors.

Han berättar att de bakar drygt 150 procent fler pizzor på nyårsdagen än andra dagar på året. Och salt och fett vill gästerna gärna ha.

– Vi har våra stamkunder men sådana här dagar blir det väldigt blandat med gäster. Många är unga och har nog varit uppe sent och firat nyår. Och det vanligaste som brukar beställas är kebabpizza och pizzor med bea, säger han.

Vännerna Christian Forssten, 19 år, och Johan Nielsen, 19 år, kände sig lite möra och orkade inte laga mat hemma.

– Pizza är alltid gott, säger duon som beställde en varsin oxfilépizza med beanaissås.

Rachid Ali, på Pizzahaket märkte av pizzasuget bland sina kunder.

– Många beställer hämtpizza men tar sig även hit för att äta, säger han och fortsätter:

– Nu har vi byggt ut och har plats för 52 matgäster och har nyss fått fullständiga rättigheter. Många vill kunna ta sig en öl eller ett glas vin till pizzan.

Rachid Ali är utbildad kock och kommer inom kort att utöka pizzasortimentet med a la carte och grill.

– Så snart vi fått hit grillbordet kör vi i gång, säger han.

Annons