Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi gör det bästa vi kan utefter en låg budget”

En av anledningarna till hungerstrejken på Norrbygården är enligt de boende just maten. Det är Brukshotellet som ska mätta alla de 450 magarna. ”Det är inte samma mat som serveras här, men vi gör det bästa av vad vi har budget för”, säger köksmästaren Ralf Weberg.

Annons
Levent Özdemir, Brukshotellets ägare

Norrbygården får 104 kronor exklusive moms per person och dygn av Migrationsverket, som ska gå till kost. Men hur mycket av den summan som Brukshotellet får av Norrbygården vill inte Brukshotellets ägare nämna.

– Jag kan inte gå in på vad en portion kostar. Men helt klart har vi en väldigt låg budget att hålla oss till och i den är det inte bara maten som är inräknad, utan allt från extra personal i köket till att köpa in diskmedel, säger Levent Özdemir.

Vad är det för mat Norrbygården får?

– Det är inte samma som den mat som serveras hos oss. Det finns varken pengar eller tid att tillaga en panerad fisk från grunden. Där får vi i stället köpa in färdigpanerad och steka i ugnen, säger Ralf Weberg, köksansvarig på Brukshotellet och fortsätter:

– Men vi tillgodoser deras behov så som vegetariskt, veganska alternativ, diabeteskost och vissa som vill ha helt kryddfritt, säger han.

Några av de rätter som serveras är kycklinggryta, nötköttbullar och sallad med gurka och tomat. 2,5 personal jobbar extra i restaurangen för att hinna med att tillaga lunch och middag till flyktingboendet. Frukosten levereras också den från Brukshotellet, men är inte portionerad eller tillredd.

På en 1-10-skala där er dagens lunch är 10, var hamnar standarden på Norrbygården då?

– Det går inte att säga direkt med tanke på alla övriga kostnader. Men en femma då. Vi gör vad vi kan med den smala budgeten som finns, säger Levent Özdemir.

Läs mer om hungerstrejken här

Mer läsning

Annons