Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har redan en väldig lokal- och lärarbrist”

Fler privata HVB-hem för ensamkommande skulle öka trycket ytterligare på kommunernas verksamhet.

Annons
Niclas Bergström (S), ordförande i socialnämnden.

I dagsläget väntar fyra entreprenörer på att få ansökan godkänd av IVO, vilket ihop med ett eventuellt bygglov är det som behövs för att starta.

Dessa företag har ansökt om att bedriva HVB-verksamhet i Fagersta, omfattande totalt 81 platser. Platserna är på privata boenden och därmed utanför kommunens eget avtal för mottagande av ensamkommande.

– Varje barn som kommer extra blir ett ansvar för skolan. Vi måste bereda plats för dem men får inte samma ersättning som när det styrs av avtalen. Och vi har ju redan en väldig lokal- och lärarbrist, säger Niclas Bergström, socialnämndens ordförande i Fagersta.

I Skinnskatteberg har två företag ansökt till IVO om totalt 44 platser.

– Det klart det är många barn. Kommer 44 på ett bräde och alla ska gå gymnasiet påfrestar det NVU och skolskjutsarna, och annars Klockarbergsskolan, säger Maria Dillner, vård- och omsorgschef i Skinnskatteberg.

Ett avsevärt minskat mottagande i landet, cirka 7 000 i år enligt Migrationsverkets aprilprognos, jämfört med cirka 35 000 under förra året, kan påverka de privata aktörerna, menar hon.

– De privatas verksamheter bygger på att kommuner behöver placera barn, men vi placerar bara på våra egna HVB-hem och i år har andra kommuner redan tagit hem ett 30-tal barn härifrån för att de behövt fylla egna platser.

Annons