Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ändra på regler

Kommunstyrelsen vill ändra riktlinjerna för lägenhetsuthyrning. Nuvarande regler skapar ett moment 22 för dem som fått uppehållstillstånd.

Annons

Norberg. Norbergs kommunstyrelse vill att fullmäktige beslutar att ändra första punkten i NVK:s uthyrningsprinciper. Som det står nu så ska en bostadssökande ha inkomst som täcker hyran för att få hyra en bostad.

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) berättar att flera personer har hört av sig som vill bo kvar i Norberg, men som inte kan ordna boende.

Problemet är att för att komma in i etableringssystemet behöver en nyanländ en folkbokföringsadress. Men utan inkomst går det inte att få tag på en bostad hos NVK.

– Faktum är att nyanlända med permanent uppehållstillstånd har en tryggare inkomst än vad jag har. Jag kan bli avsatt som kommunalråd. Det är orimligt att vi inte skulle låta människor som ska in i etableringen inte få hyra lägenhet, säger Åsa Eriksson.

Hon beskriver situationen som ett moment 22. Kommunstyrelsen vill att uthyrningsprincipen ändras så att bostadssökanden ska kunna visa att denne kommer kunna ha en inkomst efter att kontrakt skrivits på.

– Grunden är att vi vill att människor ska stanna i Norberg och att det inte bara är ett transitställe för asylsökande. De som trivs och vill bo här ska få förutsättningarna för det också, säger Åsa Eriksson.

Etableringsstöd

En flykting som fått permanent uppehållstillstånd har rätt att få en etableringsplan på två år genom Arbetsförmedlingen om denne har en folkbokföringsadress. Planen ska hjälpa den nyanlände till självförsörjning och integrering i samhället.

Under tiden har den nyanlände rätt till etableringsersättning på högst 6 160 kronor i månaden om denne deltar i etableringsplanen på heltid fem dagar i veckan.

Annons