Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill dubbla antalet flygningar

Allmän- och skolflyg tvingas flytta från Barkarby och Bromma, vilket gör att Västerås flygplats kan utöka.

Annons

Västerås flygplats vill öka antalet flygrörelser från 40 000 till 70 500 per år.

Under våren har förslaget varit ute på samråd innan ansökan ska skickas in. Enligt underlaget har efterfrågan på starter och landningar för allmänflyget, skol- och arbetsflyget ökat de senaste åren. Anledningen är främst att allmänflyg och flygskolor har tvingats flytta från Stockholm-Barkarby flygplats och Bromma Stockholm Airport.

Västerås Flygplats Närboendeförening ställer sig negativa till förslaget att utöka antalet flygningar. Särskilt eftersom det rör sig om skolflyg och allmänflyg öster om flygplatsen, som bullrar och stör mest.

Enligt Anders Gärdström, vd för Västerås Flygplats, är det ett tag kvar till dess att den slutliga ansökan kan skickas in.

– Yttrandena innehåller många viktiga synpunkter och förslag som ska gås igenom. Nästa steg i processen är sedan en miljökonsekvensbeskrivning där vi i detalj går igenom trafikvägar och genomför analyser av buller och annan miljöpåverkan, skriver han i ett mejl.

Den slutliga ansökan uppskattas bli klar till årsskiftet 2016/2017.

– Ökad flygning påverkar ekonomin på ett positivt sätt genom bland annat landningsavgifter och den service vi ger till flygplanen och deras besättningar. Även skolflyget ges möjlighet att vidareutveckla sina verksamheter, menar Anders Gärdström.

Mer läsning

Annons