Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill flytta vargarna till norra Norrland

Vargen upprör och oroar många. Men Karl Hedin, Sten Bergh och Anders Runnérus slogs av att debatten nästan uteslutande innehöll känsloargument, och alldeles för lite fakta. "Så vi bestämde oss för att fördjupa oss i frågan och leta efter lösningar", säger Karl Hedin.

Annons
Blir allt fler. Karl Hedin och Sten Bergh tycker båda att det finns för mycket varg i norra länet. Lösningen kan vara att lokalisera vargpopulationen i norra Norrland, föreslår de. Foto: Scanpix

NORRA LÄNET. För fyra-fem år sedan kände Karl Hedin att vargproblematiken började bli akut. Han upplevde att fler och fler hundar och älgkalvar blev uppätna. Samtidigt blev föräldrar på landsbygden allt mer ovilliga att låta sina barn promenera till bussen när det kunde finnas vargar längs vägen, menar Sten Bergh.

–Just nu finns det cirka 380 vargar i Sverige. Enligt ett riksdagsbeslut får det bara finnas 210 men det efterlevs inte, säger Sten Bergh.

Han berättar att åsikterna vad gäller varg skiljer sig åt beroende på vem man frågar. Ofta är landsbygdsborna, som måste leva sida vid sida av vargen, mer positiva till vargjakten. Men folk som bor i städer är ofta emot, förklarar Sten Bergh.

–Många stadsbor har bara sett vargen i fina naturprogram på tv, det gäller även beslutsfattarna. Då är det lätt att skjuta ifrån sig problemet, man drabbas varken socialt eller ekonomiskt av vargen. För oss på landsbygden är det annorlunda. Många klagar över rivna får och försämrade jaktmarker. Ett vargrevir tar i snitt 125 älgar per år, säger han.

Författarna nämner i huvudsak två sätt att lösa vargfrågan i Sverige. Det första och bästa alternativet vore att placera vargpopulationen i norra Norrland, förklarar Sten Bergh. Det andra alternativet går ut på att tillåta max två eller tre vargrevir i varje län. I de län där vargarna är fler måste överskottet skjutas bort.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons