Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill korta operationsköerna

Alliansen har presenterat sin skuggbudget i landstinget – och passar på att avfärda de rödgrönas budget som "dålig".

Annons
Birgitta Andersson (C), Tomas Högström (M), Helena Hagberg (L) och Malin Gabrielsson (KD) presenterade alliansens budgetförslag i går.

I dag landar budgeten för 2017–19 på landstingsstyrelsens bord. Ett par av de rödgrönas förslag har rapporterats de senaste veckorna.

I söndags presenterade alliansen sin skuggbudget med en rad förslag.

– Vi redovisar konkret vad och hur man ska göra det. Till skillnad från i de rödgrönas budget, som är dålig, och som inte är ett styrande dokument, vilket alliansens är, säger oppositionsrådet Tomas Högström (M).

Alliansen vill införa en så kallad kömiljon för att korta väntetiderna för operation. 15 miljoner kronor öronmärks för kliniker som klarar att hålla vårdgarantin.

– Det är för många som får vänta på sin vård med försämrad livskvalitet som följd, säger oppositionsrådet Birgitta Andersson (C).

Alliansen vill dra ner på landstingets kostnader för ledning, organisation och administration med 10 miljoner kronor. Pengar som i stället ska användas i vården.

– Det är rimligt när verksamheterna ska effektiviseras att också administrationen ses över, säger Högström.

Kostnaden för bemanningspersonal är hög. Ett förslag är att satsa 25 miljoner kronor på personalpolitik nästa år för att bättre kunna ta hand om personalen. Ett exempel är att införa natt- och helgtjänstgöring så att personal som vill ha arbeta på bestämda tider ska kunna göra det.

Alliansen förslag är fullt ut finansierat, enligt Tomas Högström.

Annons