Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne: "Ett fel har begåtts"

”Ett fel har begåtts”. Det är ett ögonvittne övertygad om efter att ha sett när polisen omhändertog den man som senare under tisdagen avled i Avesta polishus arrest.

Annons

Vittnet satt med flera vänner i fiket i Avesta galleria. Där såg de när mannen, som är i 25-årsåldern och från norra länsdelen, kom in i gallerian och hur han fördes ut därifrån av polisen.

– När han kom in från bibliotekshållet var det som att han varken såg eller hörde något. Vi såg att han var väldigt påverkad av något, säger vittnet och fortsätter:

– Det var något helt annat än sprit. Han var inte närvarande.

När mannen kom fram till fiket försökte kafépersonalen att få kontakt med honom och de satte ned honom på en stol.

– Han somnade nästan direkt. Hans huvud föll bakåt och han såg nästan död ut.

Vittnet berättar att det var en äldre dam fram till mannen för att se om han var okej, men hon fick inte någon kontakt med honom.

– Efter en kvart kom polisen, men jag vet inte vem det var som kontaktade dem. Mannen sov hela tiden tills polisen dök up, säger vittnet och fortsätter:

– Det tog lång tid för polisen att få honom att kvickna till. När han väl gjorde det tog de med honom därifrån. De stod på varsin sida av honom och stöttade. Jag vet inte vad som hände efter att de lämnat gallerian.

Vittnet och hans vänner är helt övertygade om att mannen inte skulle ha körts till arresten.

– Vi sa till varandra att han behövde hjälp. Han skulle inte behöva hamna i en fyllecell.

Senare under tisdagskvällen fick vittnet reda på att mannen från gallerian avlidit i arresten.

– Jag blev väldigt illa berörd. Vi såg allihopa att han inte skulle klara av att sitta i en fyllecell. Jag har mått väldigt dåligt av det här, säger han.

Vittnet tycker inte att den enskilde polisen ska behöva ta beslutet om en person ska få läkarvård eller hamna i arresten.

– Jag vill inte hänga ut någon polis, men någon måste kunna besluta om han skulle haft läkarvård och inte hamna i fyllecell, säger han och fortsätter:

– Polisen är proffs på att gripa folk, men inte på att ta hand om sjuka människor.

Rolf Rickmo är skyddsombud hos polisen i Avesta.

– Det här är en svår uppgift för den enskilde polismannen att se och avgöra vad som behöver göras, säger Rolf Rickmo.

Han berättar att det pågått en diskussion just kring detta ämne inom polisen under en lång tid och att rutinerna tidigare sett annorlunda ut.

– Vi hade tidigare, alltså långt tillbaka, som rutin att köra alla berusade till sjukvården, men det fungerade inte. Sjukvården blev för hårt belastad, berättar han.

Tidningen har även sökt polisens prestalesman, men utan att lyckas.

Annons