Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VKS Vindkraft: Riksantikvarieämbetet har fel

VKS Vindkraft ska till och med måndag ha bemött alla remissyttranden om deras Vindkraftsansökan. Företaget tänker tillmötesgå MSB men anser att Riksantikvarieämbetet tolkar lagen fel.

Annons
Fredrik Sander, VKS Vindkraft, vid Norbergs kommunfullmäktige i januari.

Riksantikvarieämbetet vill inte att de fem vindkraftverk som planeras närmast Lapphyttan ska byggas.

– När det gäller Riksantikvarieämbetet så delar vi inte deras uppfattning alls och vi kommer att svara på det och förklara varför de har fel. De blandar ihop sin uppgift på ett felaktigt sätt och förstår inte hur den lagstiftning de tillämpar i allmänhet förhåller sig till miljöbalken, säger Fredrik Sander, VKS Vindkraft projektledare för Målarberget.

Läs även: Remissinstans säger nej till flera vindkraftverk

Tidigare har Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap, MSB, krävt att sex stycken vindkraftverk inte ska byggas med hänvisning till att ett länkstråk för Rakel går genom området. Rakel är det kommunikationsnätverk som bland annat polis och räddningstjänst använder sig av.

Läs också: Ja till vindkraftspark

– När det gäller MSB så tror jag att vi har goda möjligheter att justera de här turbinerna så de inte kommer påverka MSB. I de fall vi inte kan göra det kommer vi ta bort turbinerna. Vi kommer helt enkelt inte uppföra dem, säger Fredrik Sander.

– Ett verk vi idag vet att vi inte kommer uppföra är nummer 22 som ligger i nordvästra hörnet av området. Turbin nummer 15, som ligger i nordost, är också lite tveksamt men jag tror att vi kommer kunna justera den så det inte blir någon påverkan på Rakel.

– Vi kommer att se till att vi kommer överens med MSB.

Läs mer: Partierna positiva till vindkraftverk

Mer läsning

Annons