Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vräkta barn utan stöd

Barnfamiljer som hotas av vräkning riskerar att bli utan hjälp. De allra flesta kommunerna i länet saknar nämligen helt rutiner för att undvika att barn kastas ut på gatan.

Annons
Barnfamiljer riskerar att stå utan hjälp inför ett vräkningshot då det saknas rutiner i de flesta av länets kommuner.

Det visar en färsk kartläggning som Socialstyrelsen har gjort över hur kommunerna i landet arbetar mot hemlöshet.

– Det är inga barn som ska behöva vara hemlösa. Därför är det viktigt att det finns rutiner för hur kommunerna och de inblandade ska agera. Om det finns väl utarbetade rutiner kan man förhindra att barnfamiljer hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.

Måste agera snabbtMen trots det visar kartläggningen att det endast är Arboga, Skinnskatteberg och Köping som har en aktuell rutin för hur socialtjänsten ska förhindra att barnfamiljer vräks. Sju av tio kommuner i länet saknar alltså helt rutiner för hur de ska agera.

Kommunerna i länet är dock inte ensamma om den här bristen. I hela landet är det nämligen sex av tio kommuner som saknar rutiner kring barnfamiljer som hotas av bostadslöshet.

– När kommunerna får en första signal om att en barnfamilj till exempel inte har betalat sin hyra, är det viktig att de inblandade agerar snabbt. De ska kunna erbjuda rådgivning, kanske göra ett hembesök eller erbjuda någon form av insatser. Det handlar om att ha en beredskap för att förebygga att det inte går så långt att det leder till en vräkning, säger Annika Remaeus.

Stora skillnaderJämförelsen mellan hur kommunerna under 2011 arbetade mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden visar på stora skillnader. Över hela landet är det stora variationer. I Blekinge län har 80 procent av kommunerna rutiner för detta. I Jämtlands län däremot saknas det rutiner för detta i samtliga kommuner.

– Det finns en utvecklingspotential i alla de kommuner som inte har den här typ av rutiner. Vår utredning ger en signal till kommunerna om att de bör fundera kring hur de ska agera i de här frågorna, säger Annika Remaeus

Stora skillnader finns även mellan storstadsregionerna där antalet hemlösa är störst.

– Många små kommuner har kommenterat att de inte har den här typen av rutiner eftersom det inträffar sällan att barnfamiljer vräks hos dem. Men det är viktigt att de ändå har någon form av utarbetad plan så att de är förberedda när det väl inträffar, säger Annika Remaeus.

Annons