Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wikström blir distriktsordförande

Efter en jämn omröstning blev det klart att Gabriel Wikström blir distriktsordförande för socialdemokraterna i Västmanland.

Annons

Därmed tar Wikström över posten från Surabon, och tillika riksdagsmannen, Olle Thorell som varit ordförande sedan 2012.

- Det är mycket känslor på samma gång. Jag är självklart stolt över att ha fått förtroendet, samtidigt som jag är ödmjuk inför de utmaningar vi står inför, säger Gabriel Wikström när vi träffar honom efter mötet i Tornet i Arboga.

Att en sittande ordföranden utmanas av en motkandidat är ovanligt. Senast det hände var för 51 år sedan. Då vann utmanaren Olle Göransson över sittande Sten Söderberg.

Nu har det alltså hänt igen. Gabriel Wikström vann till slut den slutna omröstningen med 76-73. Det skall dock tilläggas att 21 personer gick upp och talade innan voteringen ens kunde börja.

Många ifrågasatte just att valberedningens förslag utmanades, och att det blivit en maktstrid inom partiet.

- Jag är väldigt ödmjuk inför att kag inte är enhälligt vald, men samtidigt vet jag att vi är ett partidistrikt som har förmågan att blicka framåt och fokusera på det som är de riktiga utmaningarna - just hur vi ska utveckla partiet, ta tag i samhällsproblemen, och inte minst hur vi ska vinna valet 2018. Så jag känner mig taggad att leda det arbetet, säger Wikström.

Vilka är de största utmaningarna nu framöver?

- Som parti måste vi växa och få fler medlemmar. Vi behöver få fler sympatisörer och bättre kontakt med de medborgare som bor i Västmanlands kommuner. Vi behöver också visa mer än tidigare att vi gör skillnad i medborgarnas vardag.

- Politiskt sätt behöver vi jobba med arbetslösheten, bostadsbristen och utveckla välfärden.

Olle Thorell blir ordinarie ledamot i distriktsstyrelsen.

Läs också:  Thorell vs Wikström kan bli en nagelbitare

Läs mer: Sensationen har blivit en etablerad minister

Mer läsning

Annons