Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilma, 3, uppmanas ta med egen bälteskudde

Bussarna mellan Skinnskatteberg och Fagersta har inte bälteskuddar för barn. ”De ska kunna garantera allas säkerhet”, säger resenären Moa Ejderlöf.

Annons
Moa Ejderlöf pendlar ofta mellan Skinnskatteberg och Fagersta med sin dotter Wilma, 3 år. VL saknar bälteskuddar för barn på deras bussar. ”När jag ifrågasatte det fick jag till svar att det är för dyrt och att man kan ta med sig egen kudde om man anser att det finns ett behov. Säkerheten ska väl ändå gälla alla, säger hon.

När Moa Ejderlöf skulle ta med sig sin treåriga dotter Wilma på en busstur till Fagersta från Skinnskatteberg frågade hon efter en bälteskudde.

– Jag blev förvånad att det inte fanns. Jag trodde det var lag på det. Och ju mer jag tänkte på det desto mer irriterad blev jag. Då hörde jag av mig till VL för att få veta varför inte säkerheten tycks gälla alla resenärer, säger Moa Ejderlöf.

Hon fick till svar att VL, inte har plats att förvara bälteskuddar och att det är för dyrt att köpa in. Samt att om det anses som viktigt kunde Moa ta med en egen kudde till sitt barn.

– Jag tycker att om man kör buss ska man kunna garantera allas säkerhet, inte enbart de som är över 135 centimeter. Säkra bussturer trodde jag gällde alla resenärer, säger Moa Ejderlöf.

En av VL:s busschaufförer berättade nyligen för Moa att i de nya bussarna finns det i stället för bälteskuddar ställbara bälten.

– Den informationen var helt ny för mig. Men då gäller det att man hamnar på en av de nya bussarna då, annars blir det som ett lotteri för oss resenärer. Ena dagen får man åka en ny buss med säkerhet och nästa gång en gammal buss som saknar det. Det känns inte rätt, säger hon.

Trafikverkets olycksstatistik visar att buss är det säkraste sättet att färdas på väg. Det är åtta gånger säkrare än att färdas med bil.

– Det finns inga lagkrav som säger att vi måste ha och tillhandahålla bälteskuddar till alla barn. I dagsläget har vi inte det, säger Maria Linder, förvaltningschef, VL, och fortsätter:

– Det kan kanske vara aktuellt i framtida upphandlingar. Men är man osäker och kräver en bälteskudde får man ta med sig en själv. Det är det enda rådet jag kan ge i dagsläget, säger hon.

Det är alltså lag på att så länge det finns bälten på bussarna är man skyldig att använda dem. Annars behövs det inte?

– Ja, så kan man säga. Om vi skulle ta in bälteskuddar skulle vi aldrig kunna garantera att det finns åt alla de som önskar. Behövs det en på varje buss eller flera? Och var skulle vi förvara dem? säger hon.

Bälte på busstur

Alla som är äldre än tre år och som åker buss ska sitta på en plats som har bälte, om det finns en sådan plats, och de ska använda bältet.

Vid lokala transporter i tättbebyggda områden är det dock tillåtet för passagerare att sitta på en plats som inte har bälte.

Barn som är yngre än tre år får inte åka i fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn. Undantaget är vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor, då ska barnet sitta i baksätet.

Källa: Trafikverket.se

Mer läsning

Annons