Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allt fler drabbas av magsjuka

Många västmanlänningar drabbas av magsjukdomen campylobacter. Allt fler smittas på hemmaplan.

Under de senaste tre åren har antalet sjuka i maginfektionen varierat mellan 174 och 197.

– Eftersom vi redan har 194 fall i år, så kan det bli fler fall än vi har haft under de senaste tio åren.

Den tidigare toppnoteringen var 2004 när 209 länsbor blev sjuka, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

När någon söker vård för magsjuka tas prover och om det visar sig att personen har campylobacter måste läkaren rapportera det till smittskydds-enheten och Smittskyddsinstitutet i Stockholm.

– Men alla som blir sjuka söker inte läkare. Därför finns det ett mörkertal.

Under 2007 var andelen smittade av campylobacter inom landet 24 procent och förra året var det 44 procent av alla magsjuka.

– Vi har inte haft någon epidemi med flera sjuka, utan det har varit enstaka personer som insjuknat. Vi vet inte orsaken till varför fler smittas inom Sverige, säger Jan Smedjegård.

Campylobacter är den van-ligaste magsjukdomen när det handlar om bakterier. Den sjuke får diarréer magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Normalt behövs ingen antibiotikabehandling och de flesta blir friska inom en vecka.

– För att undvika att bli sjuk är det viktigt att steka kött ordentligt för att bakterierna ska försvinna. Om man skurit rått kött på en skärbräda ska man inte skära till exempel grönsaker på den efteråt, säger Jan Smedjegård.

Carina Widell