Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler rådjursolyckor i länet – prioriterade vildsvin kan vara orsaken

Aldrig har så många viltolyckor rapporterats som under 2016.

Annons

När det är halt på vägen gäller det att vara uppmärksam under bilkörning. När man minst anar kan det springa upp eller stå djur på vägen.

I fjol rapporterades 58 500 viltolyckor till Nationella viltolycksrådet. Det är den högsta siffran någonsin. Det är 10 000 fler olyckor än året dessförinnan som även det var ett rekordår.

Dyker man ned lite extra i statistiken, som Älgskadefondsföreningen har gjort, ser man att rådjursolyckor står för en ökande andel av de olyckorna.

2016 rapporterades strax över 44 300 rådjursolyckori hela landet.

2015 och 2014 när motsvarande siffra låg runt 34 600. Det är en ökning med drygt 28 procent.

Mats Berg, länsansvarig på Nationella Viltolycksrådet, menar att ökad fokus på vildsvinsjakt har påverkat rådjursstammen.

– Det har lett till att fler jägare bytt till spetshund, som kan användas till både vildsvin och älg, istället för rådjurshund. Det i sin tur minskar jakten på rådjur vilket gjort att populationen ökat.

Till Älgskadefondsföreningen har jaktvårdskonsulenten Elias Turesson på Svenska jägarförbundet uttalat sig. Han är inne på samma spår som Nationella Viltolycksrådet, men menar att det är förändring på väg.

– Rådjursjakten har varit lite nedprioriterad de senaste åren. Men vi kan se att efterfrågan på rådjurshundar är hög och det är långa väntelistor hos uppfödarna.

För Västmanland ser ökningen av rådjursolyckor ut så här:

900 rådjursolyckor rapporterades 2015. 1 130 rådjursolyckor rapporterades 2016, vilket ger en ökning med 25,56 procent.

Annons