Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt högre kostnader för kulturen i Västmanland

Västmanlänningarna lägger allt mer pengar på kulturen.

Annons

Det är Myndigheten för kulturanalys som har gjort en genomgång över hur det ser ut med kulturutgifterna i landet. Totalt sett ökar kostnaderna för kulturen i Sverige, även om andelen av statens, landstingens och kommunernas budget som går till kulturen minskar något. Det beror på att andra utgifter helt enkelt ökar snabbare.

Bibliotekt är en stor kulturkostnad för många kommuner.

2008 lade Landstinget Västmanland 268 kronor per länsinvånare på kulturen, förra året var det 282 kronor. Det är förhållandevis inte någon särskilt kraftig utveckling och bara landstingen i Stockholms län, Uppsala län och Östergötland lägger mindre pengar på kultur per invånare. Västra Götaland, den region som satsar mest på kultur, lägger mer än dubbelt så mycket pengar på kulturen som Västmanland. Landstinget Västmanlands främsta kulturutgifter är folkbildning och museiverksamhet.

Även om det är tredje största utgiftsposten lägger Landstinget Västmanland också lite pengar på teater, dans och musik jämfört med fördelningen av alla landstingens sammanlagda utgifter.

Kommunerna i länet har tillsammans haft en kraftig ökning av kulturutgifter under de senaste åren, mellan 2013-2015 ökade de med drygt 5 procent, vilket hör till den snabbare kostnadsutvecklingen i landet. Men sett till kulturutgifter per kommuninvånare i länet, sticker inte Västmanland ut i någon riktning.

De kommuner som haft synnerligen raskt stigande kostnader för kulturen är Sala och Hallstahammar. I båda kommunerna har kulturkostnaderna stigit med omkring en sjättedel och det är biblioteken och musikskolan som är de största utgiftsposterna. Samtidigt lägger de kommunerna förhållandevis lite pengar på kulturen.

Norberg och Fagersta går åt andra hållet och minskar sina utgifter, med nära en tiondel respektive en tjugondedel. Även i de kommunerna är bibliotek och musikskola stora kostnader. Ingen av kommunerna har till invånare sett särskilt låga kulturutgifter.

Skinnskatteberg, Arboga och Västerås är de kommuner i länet som lägger mest pengar sett till invånare på kultur.

Annons