Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansdotter redo för titelförsvar efter succésäsongen: "Vill ligga lite mer på gränsen"

Det är en säsong där VM är höjdpunkten, men för Frida Hansdotter finns det även en slalomtitel att försvara. Och frågan om en VM-medalj eller ett titelförsvar smäller högst är svår att besvara.
– Skulle du säga VM-guld eller titeln så säger jag VM-guld, men annars tar jag titeln, säger Hansdotter.

Annons

Frida Hansdotter siktar på att försvara sin kristallpokal, men den ädlaste VM-medaljen skulle smälla högre.

Förra säsongen slutade med glädjetårar längs kinderna och en kristallpokal i handen för Frida Hansdotter, när hon för första gången i karriären tog hem den totala slalomcupen. På lördag drar en ny säsong i gång med den traditionella storslalomtävlingen i Sölden, och det är ett år med flera intressanta utmaningar för Norbergsåkaren.

Det givna målet i världscupen är att försvara slalomtiteln, en uppgift som kommer att bli stentuff med 21-åriga superstjärnan Mikaela Shiffrin skadefri. Dessutom väntar ett världsmästerskap i schweiziska St. Moritz i februari, där hon har en silvermedalj från 2015 att försvara.

– Det är klart att man vill försvara sin titel, men höjdpunkten blir ju VM. Det vore kul att vara med och slåss om medaljerna där. Sen hoppas jag även att ta fler kliv i storslalom, säger Frida Hansdotter.

Trots att hon tog hem slalomcupen och stod på pallen i åtta av elva tävlingar blev det bara en seger. Det är ett område som hon vill bli vassare på framöver, men samtidigt hade hon inte valt bort några pallplaceringar för fler segrar i fjol.

– Det hade jag nog inte velat göra, för hade jag inte haft den höga lägstanivån så hade jag inte vunnit cupen. Sen är det klart att framöver kan jag känna att jag vill försöka växla upp en nivå till, och ligga lite mer på gränsen för att vinna tävlingar.

– Det är det som är det svåra, att ligga på gränsen men ändå ta sig ner och åka snabbt utan att göra misstag. Det är jag mest stolt över med slalomen, att jag har en hög lägstanivå. Jag gör en dålig tävling förra året, och då är jag tia.

Sommaren har, som brukligt, ägnats åt hårdträning – och den har gett bra resultat.

– Jag känner att jag är i bättre fas nu än jag var vid den här tiden förra året. Jag har gjort bra fystester, och känner att jag är redo för säsongen.

För att ta ytterligare kliv, och förhoppningsvis kunna vinna fler tävlingar, har Frida Hansdotter inspirerats och försökt ta efter de bästa.

– Jag har försökt att kolla lite på en sån som Mikaela, vad hon gör, och kanske kolla mer på killarna.

Vad kan man lära sig av killarna som man inte ser lika ofta hos tjejerna?

– De kan ju åka mycket tuffare väg. Det jag är mest imponerad över är att de carvar i nästan alla lägen, det är nästan inget snösprut. Det är det man vill åt, att åka så rent som möjligt.

Har du försökt att träna mer storslalom för att kunna ta nästa steg där?

– Nja, inte riktigt. Jag kör faktiskt ungefär lika, det är ganska fifty-fifty. Jag tycker storslalomen är viktig för min slalom också, åker man lite storslalom så går inte slalom så fort sen. Men det är ju inte min bästa disciplin, så jag har slalom som första fokus.

Precis som under alla mästerskapssäsonger finns det en stor utmaning i att vara formtoppad när det gäller som mest. Det blir också extra tufft när man helst vill vara på topp hela säsongen för att kunna utmana om slalomcupen.

– Ja, det är det som är lite svårt. För oss i vår disciplin är det viktiga tävlingar hela året. Det är svårt att toppa formen när man ska vara bra från start till sista tävlingen, från november till mars. Men det är en lite lugnare period in mot VM där man kan slipa på formen.

Hur mycket kan man egentligen slipa på formen mitt under en säsong?

– Det är väl mer tekniska detaljer. Fysträningen ska man ha gjort nu en hel sommar för att försöka förbättra den.

Om du får välja – försvara slalomcupen eller ta en VM-medalj?

– Hmm… Skulle du säga VM-guld eller titeln så säger jag VM-guld, men annars tar jag titeln. Man måste ändå vara bäst under ett helt år för att ta hem en cup.

Annons