Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny serviceman och fokus på att bli bättre – Frida Hansdotter vill försvara sin titel

Världens bästa slalomtjej förra vintern, det var Frida Hansdotter som vann slalomcupen. I år utmanas hon av framförallt amerikanska suveränen Mikaela Shiffrin, som fick delar av fjolårssäsongen förstörd på grund av skador.

Annons

– Det är alltid trist när någon blir skadad och det är bara kul att Mikkaela är tillbaka. Förhoppningsvis bara inte med sådan fart som hon visade i fjol, men vi får också försöka åka lite snabbare, skrattar Frida.

Frida Hansdotter efter världscusegern förra säsongen.

Frida Handotter är fjärde svenska alpina tjej att vinna slalomcupen efter Pernilla Wiberg, Ylva Nowén och Anja Pärson. När damlandslaget laddade för slalompremiären i Levi på lördag, så kunde hon se Pernilla Wibergs kristallkulor när laget bodde på just Pernilla Wibergs Hotel på Idre Fjäll.

Den största kristallgloben för den totala segern blir svår att nå för Frida som har slalom som sin främsta disciplin. Samtidigt är det en glob som hennes tuffaste konkurrent, Mikkaela Shiffrin gärna vill vinna.

– I början av säsongen satsar jag främst på slalom och storslalom, jag vill ju gärna ha de två globerna i första hand, konstaterade Mikkaela efter andraplatsen i Sölden.

– Sedan kan det bli mer fart om förutsättningarna finns, det beslutet tar jag halvvägs in i säsongen.

Frida Hansdotter, sist kvar i backen av de svenska landslagstjejerna när de tränat färdigt på Idre Fjäll.

För Frida blir det tufft nog att försvara slalomsegern, det är det som är Fridas främsta målsättning i vintern.

– Jag åker ju gärna storslalom, men premiären i Sölden har jag glömt. Det var en tävling jag inte alls var nöjd med, säger Frida och blickar hellre framåt och då mot Levi.

– Vi åker dit med ett bra svenskt lag och inte minst Anna Swenn Larsson och Emelie Wikström kan säkert överraska där. Det handlar om en tävling i en backe som passar oss svenska åkare, säger Frida, själv tvåa senast det begav sig i Levi, där även lagkompisen Maria Pietilä Holmnér varit tvåa.

Uppladdningen för slalompremiären blev Idre Fjäll och en backe som i mycket påminner om vad som väntar i Levi.

– Vi har haft perfekta förutsättningar och sedan vi fått backen isad blev underlaget helt perfekt.

Frida Hansdotter

Ett tidigt pass mellan sju och nio inledde varje dag i Idre och följdes sedan av ytterligare ett pass. Därtill styrketräning och mer lekfulla träningspass som en improviserad stafett i det stora hoppborgslandet på Idre Fjäll.

Vinnarskallen Frida visade också att hon verkligen vill vinna, bowlingmästarinna blev hon i lagets bowlingturnering.

– Ungdomsgårdsverksamheten hemma i Norberg, skrattar Frida varifrån bowlingkänslan kom.

Men även i träningsbacken visade hon viljan. Hon stannade också kvar och åkte fler åk än de övriga tjejerna innan hon gav sig efter sista träningspasset. Något som var kännetecknet för Pernilla Wiberg när hon var som bäst.

Samtidigt som Frida ville få känslan i skidåkningen att sitta, så handlade åken på den hårda isen i backen också om att hitta rätt skidor.

– I år har jag fått egen serviceman, Juri Hofer från Italien gör att jag får mer flexibilitet och kan planera lite friare, säger Frida. Det om en detalj som ska hjälpa henne att behålla fjolårets nivå och helst ta ett litet kliv till.

– Hur det än är, så måste jag klara av att åka lite fortare om jag ska ha en chans mot Mikkaela, det går ju inte att räkna med att hon ska åka lite långsammare i vinter, skrattar Frida, med en vecka kvar till slalompremiären.

Frida Hansdotter laddade med att vinna bowlingturneringen på Idre Fjäll, tränarduon Peter Qvick och Lars Melin fick ge sig mot Frida, liksom övriga åkare.

Alpina världscupen i slalom inleds på lördag för damerna med slalom i Levi i nordligaste Finland. Söndagen den 13 november är det herrarnas tur. Starttid båda dagarna klockan 10.00 svensk tid.

Slalomdamerna fortsätter sedan i Mikkaela Shiffrins hemmabacke i Killington i östra USA den 27 november.

Enda världscuptävlingen i Sverige blir i vinter parallellslalom i Stockholm den 31 februari.

Världscupfinalen avgörs i vinter i Aspen den 19 mars.