Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Källström var inte rädd för äventyr

Anders Källström, Uppsala, medmänniskan och entreprenören, har gått bort alldeles för tidigt.

Han efterlämnar hustrun Britta, barnen Sophie, Sara, Björn och Sandra från tidigare äktenskap, syskonen Barbro, Margaretha och Gunnar samt Brittas barn Ola, Jan och Tor.

Anders föddes i Fagersta den 4 mars 1938, som son till landsfiskalen Einar och skolkökslärarinnan Ingeborg Källström.

Fadern var först officer och tjänstgjorde tidigt som utbildare i den Persiska armén men övergick efter hemkomsten till polischefskarriären. Detta formade i hög grad Anders liv.

Uppväxten i en bruksort gav det idrottsintresse som han vårdade hela livet och som bidrog till en fysisk och mental spänst utöver det vanliga. Under värnplikten i Strängnäs blev han en fruktad forward i bandylaget Viljan. Efter genomgången kadettskola blev han fänrik i pansartruppernas reserv 1963. Han majorsbefordrades 1984.

Anders valde den tekniska banan och blev byggnadsingenjör med stor del av sin verksamhet på den internationella marknaden. Han projekterade oljelager i Saudiarabien och byggde flyktingläger i Angola. Det senare skedde mitt under pågående inbördeskrig mellan regeringssidans kubanska legoknektar och Jonas Savimbis rebeller och skulle få vem som helst att fundera på stillsammare verksamheter. Anders fann uppgiften intressant! Det bodde något av en äventyrare i honom.

Åter i Sverige startade han flera välskötta och lönsamma entreprenadföretag som han till sist överlämnade till de medarbetare han skaffat sig och som förstod hans operationssätt.

I Britta fann Anders en livskamrat som hade samma lidelse för engagemang och humanism som han och som kunde få honom att något tygla sin verksamhetsiver. I kretsen av regementskamrater kommer han att saknas och minnas.

För vännerna i Kungliga Södermanlands Regementes Officerares Kamratförening.