Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga tror situationen blev för svår för 95-åring

Margits Mattssons anhöriga sörjer att hennes sista önskan inte blev uppfylld. Allt hon ville ha var ett eget rum, säger svärdottern.

Margits anhöriga, som besökte henne varje dag, tycker att hennes boendesituation var ovärdig och omänsklig.

– Jag tror att det kanske blev en för stor påfrestning för henne. Det kanske var därför hon dog, säger svärdottern Wenetha Mattsson.

De beskriver hur Margit Mattsson ofta stördes både av förbipasserande och av de andras trygghetslarm utan att kunna få något larm själv. Det var inte tekniskt möjligt.

I stället för trygghetslarm fick lägenheten ökade besök av personal, vilket fick Margit att känna sig lite tryggare. Men hennes egen högsta önskan, att få ett eget rum, uppfylldes aldrig.

– Hon sade själv att hon ville dö, och det var inte på grund av sjukdomen utan situationen på Malmen, säger dottern Birgitta Engberg.

De anhöriga blev oroliga när de fick höra att de andra kvinnorna i lägenheten hade bott där i flera månader.

– Jag tror inte att hon hade klarat att bo där så länge, säger Wenetha Mattsson.

Enligt socialtjänstlagen har alla äldre personer i kommunens vård rätt att leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Det tycker inte Margits anhöriga uppfylldes på Malmens korttidsboende.