Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anita Goldman tecknar ett personligt porträtt av Jerusalem

BOK: En stad av stenar, drömmar och längtan.

Anita Goldman ger liv och djup åt staden Jerusalem i sin nya bok.

Annons

Anita Goldman skriver personligt och initierat om staden Jerusalem.

Staden.

Det är så Anita Goldman benämner Jerusalem i boken "Jerusalem & Jag". En personligt hållen essä, där hon varvar sina egna erfarenheter från Staden, med berättelser om politik, kultur, myter och historia.

Resultatet är en fascinerande och läsvärd resa genom en stad fylld av stenar och drömmar. Och längtan, som Anita Goldman skriver.

Hon inleder med att konstatera att Staden förföljer henne. Och att hon förföljer den. Så tar hon med läsaren på en bussresa rakt in i Jerusalem, med sin trängsel, sina stenar, sin tunga röda jord, sina böner, sin mystik och sina dofter.

Där släpper hon in oss i sin bok, inte genom att öppna den, det är inte så man närmar sig en hebreisk bok. Man går in i den, genom den "shaar" (port) som titelsidan erbjuder. Sedan står vi där, omgivna av Staden.

En stad fylld av stenar och drömmar

Anita Goldman flyttade till Jerusalem 1980 och levde där i 18 år, innan hon flyttade tillbaka till Sverige. Det var där hon gifte sig med Mannen och där hon fick sina två barn. Och där hon hade sitt hus i Ein Karem, dit hon återvänder när hon besöker Staden.

Hon har ett inget enkelt förhållande till Staden. Långt därifrån. Hon skriver att hon aldrig längtade dit, och ändå kopplade Jerusalem sitt grepp om henne.

Texterna i "Jerusalem & Jag" är sökande och prövande. Det finns inga enkla svar, när Anita Goldman rör sig tillbaka till Moseböckerna och den tidiga historien för att försöka förklara Jerusalems betydelse för judendomen, kristendomen och islam. Det är en djupdykning i religiösa texter och myter, som sätter in Staden i ett komplext sammanhang.

Samtidigt konstaterar hon att det inte hjälper att komma till Jerusalem

Kanske handlar det om längtan, skriver hon. Om människors längtan efter det sannaste inom oss. Efter harmoni och ett hem. Det är de drömmarna som projiceras på Jerusalem, från flera olika håll.

Samtidigt konstaterar hon att det inte hjälper att komma till Jerusalem. Samma längtan finns ändå kvar.

Det handlar naturligtvis också om politik. Den ständigt närvarande Situationen, som den kallas i Jerusalem, och som beskrivs i mångfacetterade termer, där olika judiska strömningar möts och vävs samman. De sekulära och de ortodoxa. De europeiska och de österländska. Motsättningarna finns och med tiden ser hon hur de nationalistiska och ortodoxa krafterna växer sig starkare.

Titeln "Jerusalem & Jag" kan låta aningen anspråksfull, som om en enskild människa kan matcha denna mytomsusade plats. Men Anita Goldman lyckas på ett övertygande sätt väva samman sin egen erfarenhet och sina reflektioner med Stadens historia och kultur.

Det är berättelserna som har hållit Staden vid liv, med bokstäverna som murbruk

Hon bestämmer sig för att lära sig hebreiska och brottas med språket, som hon kallar "sexdåre" med hänvisning till hur språket är impregnerat med genusbestämningar.

Hon skildrar också den pånyttfödelse av det hebreiska språket som genomförs av lingvisten och poeten Eliezer Ben Jehuda, som anlände till Israel i slutet av 1800-talet. Målmedvetet och envist genomför han sitt program, som ska förflytta hebreiskan från ett språk som använts vid högtidliga tillfällen och för religiöst bruk till ett språk som talas i hemmet och i det vardagliga livet. Det fascinerande är att han lyckas.

Anita Goldman lyfter fram flera av Stadens poeter och författare, framför allt kvinnorna, som får komma fram i ljuset. Egensinniga och kreativa kulturpersonligheter, där poeten Else Lasker-Schüler blir min personliga favorit, med sin ovilja att inordna sig i färdiga mallar, sina exotiska kläder, sin önskan att kallas Prinz Jussuf och sina drömska dikter.

Så är det också orden och språket som Anita Goldman ringar in som Jerusalems kärna, när hon skriver att det är berättelserna som har hållit Staden vid liv, med bokstäverna som sitt murbruk.

Så blir "Jerusalem & Jag" en hyllning till språket och berättelserna, till sökandet och drömmarna. Och till den längtan som håller Staden vid liv.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

LITTERATUR

Anita Goldman

"Jerusalem & Jag"

(Natur & Kultur)

Annons