Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anlagda bränder härjar Malingsbo

Natten till lördagen brann dansbanan ner. Tidigt på söndagsmorgonen eldhärjades två bostadshus och flera andra byggnader. Nu har byborna fått nog.

Larmet inkom vid femtiden på söndagsmorgonen från boende på Dunderbergs väg. Enligt preliminära uppgifter brann det då i ett bostadshus, ett förråd eller ladugårdsbyggnad samt ett garage. 

Nya uppgifter på söndagsförmiddagen gör gällande att branden kan ha startat i ladugården och sedan antänt boningshuset. Därefter har en brand startat i ytterligare ett boningshus, men det finns ingen möjlighet att det ena huset kan ha antänt den andra. Enda förklaringen är att någon tänt på.

- Efter vad jag förstår ska huset ha varit tomt, säger Jessica Åkerström, vakthavande befäl hos polisen i Dalarna. 

Det första huset som brann var enligt uppgift tom. En boende i det andra huset ska ha ådragit sig brännskador vid försök att rädda egendom. Samtliga hus har varit av trä.

- Det finns ingen naturlig förklaring till bränderna, säger Jeccica Åkerström. Polisen jagar nu den eller de personer som har tänt på husen.

Tidigare i veckan brann ett bostadshus i Baggå i Skinnskattebergs kommun, några kilometer öster om Malingsbo, ner. Natten till lördagen brann den anrika danspaviljongen från 1922 i Malingsbo samt en intilliggande kioskbyggnad. En bastu brann också i närheten av Söderbärke.

Polisen utesluter inte att bränderna kan ha ett samband.

– Det har varit flera bränder i omgivningarna. Självklart tittar vi på vilka samband som eventuellt kan finnas, säger Stefan Dangardt, presstalesman för polisen i Dalarna.

Ingen misstänkt har gripits, och polisen vill ha in alla tips de kan få.

Byborna i Malingsbo har samlat sig till en vaktstyrka, och ska patrullera byn nattetid. Polisen ökar också sin närvaro i området, samtidigt som vakter har koll på brandområdet dygnet runt.