Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna gör fagerstamålet känt i riksdagen

Anna Wallén är Fagerstatjejen som blev socialdemokratisk riksdagsledamot.
Hon gillar rejäla handslag och vill förbjuda folk att skriva sms när de kör bil. Men i dagarna har hon annat i tankarna – hon ska bli mamma för första gången.

Fagersta/Västerås. ”Hej kungen, jag heter Anna.”

Efter att Anna Wallén valts in i riksdagen blev hon inbjuden till Stockholms slott. Väl där stod kungligheter uppradade och det skulle hälsas. Trots tydliga instruktioner om att säga ”Ers majestät” sade Anna Wallén fel.

Efteråt minns hon besöket på slottet av ytterligare en anledning, hon tyckte att kungafamiljens handslag var för lösa.

– Jag tycker att det är viktigt att man tar i lite grann när man hälsar på folk. Det är lite bruksortsanda, rediga människor trycker åt lite, säger hon.

Anna Wallén är uppväxt i Hedkärra utanför Fagersta i vad hon själv kallar en helt vanlig Svenssonfamilj. Hemma var politik inte något som diskuterades och när hon i tonåren ville engagera sig fick hon verkligen känna efter för att hitta sitt parti. Valet föll på Socialdemokraterna.

– Det jag tycker är viktigast med socialdemokratin är solidariteten, att man bidrar efter förmåga och tar del av välfärden efter behov, säger hon.

Anna Wallén har kommit in i politiken utan att ha någon längre yrkeskarriär bakom sig. Hon pluggade statsvetenskap men slutade när hon fick ett politiskt jobb inom landstinget i Västmanland.

– De kallar mig för politisk broiler, jag har inte stått på industrigolvet liksom, säger hon.

Inför valet 2010 blev det en lucka på sossarnas riksdagslista i Västmanland och Anna Wallén fick frågan om hon kunde ställa upp. Hon tackade ja och valdes in i riksdagen.

– Det är en enorm möjlighet och erfarenhet att få vara med och driva sina åsikter, jag kan förändra lagstiftningen i Sverige och förändra vardagen för människor utifrån vad jag tror på, säger hon.

Första tiden på nya jobbet var inte helt enkel. Det var mycket nytt och svårt att veta vad hur hon skulle prioritera sin tid.

– Nu tycker jag att jag har landat och känner mig väldigt trygg. Det känns som att jag vet hur jag ska arbeta.

Hon sitter i justitieutskottet och arbetar speciellt med våldsbrott, sexualbrott och brottsoffer. En fråga hon drivit och där en lagändring nu kan vara på väg gäller besöksförbud i gemensam bostad.

– Många kvinnor blir misshandlade av personen man lever med och då tycker jag att de ska ha rätt till sin bostad och inte ska behöva fly till kvinnojourer.

Anna Wallén har också fått viss uppmärksamhet för ett förslag om mobiltelefonanvändning i bilen. Hon tycker förares prat bör begränsas och vill förbjuda sms:andet.

– Jag vill minska olyckorna.

Läs hela personporträttet i fredagens papperstidning (28/12).