Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna illustrerar figurer – med inspiration från barndomen i Fagersta

I februari kom Staffan Karlssons första barnbok Fiskeoturen i serien om Lillan och Loke. Den andra delen, Skogstokigt har nyss släppts – och det kommer fler.– Det fanns redan flera färdiga böcker i Staffans huvud så det var bara att sätta sig ner och börja på nästa, berättar illustratören till böckerna, Anna Södergård, med rötter i Fagersta.

Annons
Anna Södergårds teckningar illustreras i den andra barnboken i serien om Lillan och Loke.

Karaktärerna i böckerna ligger henne nära och som hon beskriver faller sig naturligt att skapa.

– Jag ser figurerna framför mig direkt när jag läser Staffans manus. Det är en seriestil med stora utrycksfulla ögon och yviga rörelser, och nu när man lärt känna dem ordentligt börjar de leva sitt eget liv, berättar hon.

Just nu jobbar 36-åriga Anna Södergård på heltid som administratör i Göteborg, men har precis fått ett nytt jobb hos Svenska kyrkan i London.

– Det blir väl att sitta vid Themsen med ett skissblock istället för Vallgraven i Göteborg, säger hon med ett skratt.

– Det var inte riktigt meningen. Jag hade precis fått klart med min nuvarande arbetsgivare att gå ner på 80 procent för att få mer tid till mitt skapande. Men samtidigt sökte jag ett nytt jobb som jag fick.

Att få ihop tiden med det hon beskriver som två heltidsjobb är intensivt, men underlättar eftersom hon ser sig lyckligt lottad eftersom det är hennes stora passion som upptar hennes fritid.

– Som illustratör är det inte givet att man tycker om det manus man jobbar med. Man får uppdrag och gör dem. Men jag råkar vara väldigt förtjust i Staffans sätt att skriva och det gör det så mycket enklare. Det känns inte ens som att det är ett jobb. Det är bara lustfyllt, berättar hon.

Hinner du vara ledig något?

– Ja, men när jag har bokat in en ledig dag så slutar det alltid med att jag sitter med ett skissblock ändå. Det är helt enkelt för roligt för att lägga ned pennan.

Böckerna om Lillan och Loke utspelar sig i naturen kring författaren Staffan Karlssons hemstad Halmstad. Men Annas gnista till illustrationerna av bokens karaktärer hittar hon från sin egen barndom.

– Det är i Bergslagsskogarna och min barndom jag finner inspiration till figurerna jag ritar.

Och snart dyker figurerna upp igen, i den tredje boken i serien. Anna Södergård vill inte avslöja för mycket, men ger en liten hint om vad som väntar Lillan och Loke.

– Just nu ägnar jag mig mycket åt att rita cirkusdjur, och det är fantastiskt roligt, så mycket kan jag säga.

Annons